Ipsos: 29% от европейците твърдят, че финансовото им положение е тежко

Ipsos: 29% от европейците твърдят, че финансовото им положение е тежко Снимка: https://pixabay.com/

През последните три години финансовото състояние на много европейци се е влошило: всеки втори от тях (55%) се оплаква от намаляване на покупателната способност, а мнозинството (89%) отдават това на нарастващите цени на стоките и услугите

Почти една трета от европейците (29%) смятат, че са в тежко финансово положение, показва проучване на Ipsos. Това е ново проучване на Ipsos в рамките на проекта Европейски барометър на бедността и несигурността, в който взеха участие над 10 хиляди граждани на десет европейски страни.

Според проучването особено трудна ситуация с покупателната способност се развива в Гърция, където тя се е влошила през последните три години според 64% от гражданите; в Сърбия 63% от анкетираните се оплакват от това; във Франция 60% .

В Гърция най-много анкетирани - 49% - казват, че са в много тежко финансово състояние. Малко по-малко - 46% - се оплакват от същото в Молдова.

В цяла Европа 56% от анкетираните казват, че като цяло се справят с растящите цени, но трябва да бъдат много внимателни с разходите и пестеливи. 48% от анкетираните европейци се опасяват, че финансовото им състояние може да бъде трудно през следващите няколко месеца.

Според проучването 80% от европейците вече са били изправени пред ситуация, в която е трябвало да направят труден избор поради ограничени средства.

Например, 62% от анкетираните са били принудени да намалят броя на пътуванията с личен или обществен транспорт през последните шест месеца или повече, 46% са били принудени да  мръзнат у дома и да не включват отопление, 49% са се обърнали към приятели или семейство за пари, отказват да купуват храна, когато са били гладни  - 30%.

Почти всеки пети от анкетираните поне веднъж се е обръщал към благотворителни организации за безплатна храна или дрехи.

През последните две години много европейци са били принудени да усвоят умения, които да им помогнат да се справят с растящите цени, показва проучване на Ipsos. Например 85% от анкетираните съобщават, че са свикнали да следят разпродажбите и отстъпките, както и да посещават магазини нас ниски цени. А 38% от анкетираните пестят от храна и се ограничават до едно или две хранения на ден.

Въпреки това, дори и в такава ситуация, повечето европейци са готови да помогнат на тези, които са по-зле от тях. 76% от анкетираните са заявили, че са готови лично да помогнат на бедните. 

А най-висок дял от желаещите да помогнат живеят в страни, където финансовото състояние на гражданите е тежко. Например в Гърция, Португалия и Сърбия 84% от гражданите са готови да помогнат на другите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: