Десетте най-богати хора в света според Forbes

Десетте най-богати хора в света според Forbes Снимка: https://pixabay.com/

Броят на милиардерите в света достигна рекорд - 2781, а общото им богатство е по-голямо от всякога - 14,2 трилиона долара, пише Forbes

 Две трети от тях увеличиха доходите си, една четвърт обедняха.

Топ 10 на най-богатите хора в света - в материала на КЕШ

 


Списание Forbes обяви френския предприемач, ръководител на Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) Бернар Арно, за най-богатия човек в света през 2024 г., както и в миналото. Изданието оценява състоянието му на 233 млрд. долара (преди година беше 211 млрд. долара).

 

Второ място в класацията заема основателят на SpaceX и Tesla, собственик на социалната мрежа X (бивша Twitter) Илон Мъск със състояние от 195 млрд. долара (за миналата година - 180 млрд. долара).

Forbes оцени състоянието на основателя на Amazon Джеф Безос на 194 милиарда долара, той е на трето място. Миналата година нетното състояние на Безос беше $114 млрд. Като цяло първите трима в глобалния списък останаха непроменени спрямо миналата година, но Безос рязко намали разликата спрямо Мъск.
 


Рязък скок в списъка на Forbes направи съоснователят на Meta, която притежава Instagram и Facebook, Марк Зукърбърг. Той  е на четвърто място след 16-о година по-рано, а състоянието му нарасна от 64,4 милиарда долара на 177 милиарда долара.
 

Съоснователят на софтуерния разработчик на Oracle Лари Елисън е на пето място със състояние от $141 млрд. Въпреки че е нараснало (миналата година е $107 млрд.), през годината той загуби една позиция в класацията на Forbes.

Американският инвеститор Уорън Бъфет също влоши позицията си в списъка, като падна от пето на шесто място. В същото време състоянието му нараства от 106 милиарда долара на 133 милиарда долара.
 

 

Собственикът на Microsoft Бил Гейтс падна от шесто на седмо място. Но състоянието му също нараства през годината - от 104 милиарда долара на 128 милиарда долара.


Бившият главен изпълнителен директор на Microsoft (притежава малък дял в компанията), собственик на клуба Los Angeles Clippers NBA Стив Балмър се издигна в класацията от десето на осмо място за една година. Състоянието му нараства от 80,7 милиарда долара на 121 милиарда долара.

 

Девето място в списъка на Forbes, както и миналата година, заема предприемачът, собственик на най-голямата частна компания в Индия Reliance Industries (дейности от търговия на дребно и телекомуникации до енергетика и нефтохимия), Мукеш Амбани. Състоянието му нараства от 83,4 милиарда долара на 116 милиарда долара.


Челната десетка допълва Лари Пейдж, бивш изпълнителен директор и съосновател на Google. Той се изкачи с две позиции спрямо миналата година, а нетното му състояние се увеличи от 79,2 милиарда долара на 114 милиарда долара.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: