Европейските милиардери са с $1 трилион по-богати отпреди година

Европейските милиардери са с $1 трилион по-богати отпреди година

Forbes публикува списъка си за милиардерите в света през 2021 г.


Богатството на европейските милиардери се е увеличило до 3 трилиона долара, съобщи Forbes, който публикува актуалния си списък с най-богатите хора в света. Списъкът съдържа 628 европейски милиардери спрямо 511 през предходната година. 

Като група те са с 1 трилион долара по-богати отпреди година, което предполага, че за хипербогатите пандемичната година е била доходна. Тази година към редиците на най-богатите се присъединиха 80 нови европейски милиардери. Десетте най-богати милиардери в Европа струват общо 552 милиарда долара и добавят 216 милиарда долара към общите си нетни оценки между 2020 и 2021 г. 

Германия все още е европейската държава с най-много милиардери, 136, с активи на обща стойност 625 милиарда долара, с 26 нови милиардери и 9 отпаднали в миналото, които се връщат в списъка. За разлика от Франция, в Германия не луксозните стоки, а евтината търговия на дребно са двигател за увеличаване на богатството. 

Французинът Бернар Арно, президент на групата компании Louis Vuitton Moët Hennessy, е най- богатият европеец. Състоянието му се оценява на 150 милиарда долара. Втори в класацията на Forbes е испанецът Амансио Ортега Гаона, собственик на марките Pull & Bear, Bershka, Massimo Dutti, Oysho, Zara Home, Kiddy's Class, Tempe, Stradivarius и основател на индустриалната група Inditex. В момента, споед изчисленията на Forbes, състоянието му възлиза на  77 милиарда долара. Трета в класацията е Франсоаз Бетанкур-Майер, наследничката на L'Oréal, чието състояние е 73 милиарда долара. 

За да изчисли тазгодишния списък, Forbes използва цените на акциите и обменните курсове от 5 март 2021 г. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: