Детската бедност расте в най-богатите страни в Европа

Детската бедност расте в най-богатите страни в Европа Снимка: https://pixabay.com/

Това се посочва в доклад на УНИЦЕФ

Сред икономически развитите страни Обединеното кралство е на дъното на класацията, точно над Колумбия и Турция. "Начело" е Словения.

Няколко развити икономики по света отбелязаха рязко нарастване на детската бедност между 2014 г. и 2021 г., показва нови данни, публикувани от УНИЦЕФ.

Проучването, подчертано в доклада за детската бедност в богатите страни, показва шокиращи резултати: някои от най-развитите страни в света, като Обединеното кралство, Испания и Люксембург, са класирани на дъното.

От друга страна, страни, където нивото на благосъстояние на населението е с порядък по-ниско, например Полша и Словения, постигнаха добри резултати в борбата с детската бедност. Следват Латвия и Южна Корея.

    Последиците от бедността върху децата са устойчиви и опустошителни.

Виктор Нилунд
Директор на УНИЦЕФ "Инокенти"

Проучването очертава картината на бедността сред непълнолетните в страните от ОИСР и ЕС, а също така анализира правителствените политики за финансова подкрепа за семейства с деца.

Авторите посочват, че въпреки общия спад в нивата на бедност от близо 8% в 40 страни между 2014 г. и 2021 г., до края на 2021 г. повече от 69 милиона деца все още живеят в семейства с общи доходи под 60% от средните за страната ..

„За повечето това означава, че може да израснат без достатъчно питателна храна, дрехи, училищни пособия или топъл дом. Това възпрепятства упражняването на права и може да доведе до лошо физическо и психическо здраве.“

    
Последствията могат да останат за цял живот. Децата, живеещи в бедност, са по-малко склонни да завършат училище и обикновено получават по-ниски заплати като възрастни. В някои страни е вероятно човек, роден в необлагополучна зона, да живее осем до девет години по-малко от някой, роден и израснал в богата област, се казва в още в доклада.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: