Милионери искат да плащат повече данъци

Милионери искат да плащат повече данъци Снимка: voanews.com

„Ти да видиш!”, бихме възкликнали, но е факт - група от над 100 световни супербогаташи призоваха правителствата да пренапишат данъчните закони, за да направят данъчното облагане по-справедливо.

Така наречените „Патриотични милионери” се свързаха с виртуалната конференция на Световния икономически форум (WEF), за да предложат помощта си в усилията на света да се справи с пропастта между бедни и богати, съобщава swissinfo.ch. 

„Като милионери, ние знаем, че настоящата данъчна система не е справедлива“, заявиха от групата в отворено писмо, публикувано в сряда.

„Повечето от нас могат да кажат, че докато светът търпеше огромни страдания през последните две години, ние всъщност станахме свидетели на факта, че по време на пандемията богатството ни се увеличи – но малцина, дори едва ли един от нас, може честно да каже, че плащаме справедлив дял от данъците", се казва още в писмото.

Групата призовава правителствата да „облагат с данъци нас, богатите и да го направят сега“.

През двете години на пандемията състоянието на десетте най-богати хора в света се е повишило до $ 1,5 трилиона – или с $ 15 000 на секунда, показа проучване на Oxfam тази седмица.

Говорител на WEF каза пред Reuters, че плащането на справедлив дял от данъците е един от принципите на форума, а данъкът върху богатството в Швейцария, където е базирана организацията, може да бъде добър модел за внедряване и на други мяста.

Според проучване на „Патриотичните милионери”, проведено съвместно с Oxfam и други организации с нестопанска цел, ако за доход над $ 5 милиона се определи прогресивен данък от 2% и стигне до 5% за милиардерите, могат да се съберат $ 2,52 трилиона. Това би било достатъчно, за да извади от бедността 2,3 милиарда души и да гарантира здравни грижи и социална закрила за хората в страни с по-ниски доходи.

Виртуалната конференция на WEF се провежда от 17 до 21 януари на мястото на ежегодната среща на върха на WEF, която всяка зима събира в швейцарския планински курорт Давос държавни глави, бизнес лидери и други видни фигури - с други думи,  богатите и могъщи хора в света, но тази година заради пандемията събитието ще се състои през лятото.

И така, желанието за "по-справедливи" данъци е налице. Още не са ясни инициативите, които биха осъществили така заявеното желание за адекватно данъчно облагане в глобален мащаб – и въобще ще има ли такива. 

Подобни опити не са новост, но винаги се намира препъни-камък или вратичка, която да „пропусне” само незначителни промени в данъчната политика, поне що се отнся до данъците на най-богатите. След като такава солидна група техни представители ратуват за справедливост и добри дела, да се надяваме, че няма за пореден път да се стигне до библейската максима „По-скоро камила ще мине през иглени уши, нежели богатият да влезе в рая”. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: