Ваня Григорова: Чакат ни още по-високи цени на тока и парното

Ваня Григорова: Чакат ни още по-високи цени на тока и парното

30% от българските домакинства не могат да си позволят адекватно отопление


Поскъпването на топло- и електроенергията, което беше обявено от КЕВР на 1 юли, не е съвсем реално, ако се зачетем в решението на регулатора. Това заяви в интервю за БНР Ваня Григорова, икономически съветник в КТ „Подкрепа“. Според нея в момента цените се задържат, но през зимата техният ход може да стане още по-стръмен. 

Това съвсем не са реални цени – такива, каквито би трябвало да бъдат, ако отразим всички разходи. Това само може да ни каже, че ни чакат още по-тежки времена“, заяви тя. 

Според окончателното решение на КЕВР топлоенергията поскъпва с 16 на сто средно за страната, а повишението на цените на тока за бита е средно с 4,4 на сто. Най-голям е скокът във Велико Търново, където парното и топлата вода ще струват с 23% повече. При електроенергията най-голямо поскъпване има за потребителите на ЧЕЗ - с близо 6%. 

30% от българските домакинства не могат да си позволят адекватно отопление, което е четири пъти повече от средното в Европейския съюз, където едва 7 на сто от домакинствата изпитват подобни затруднения, посочи Григорова. „Ако се обърнем към предходните 10 години и погледнем цените, по данни на НСИ средно с около 42% се увеличават разходите на едно домакинство за осветление, отопление и енергия“, коментира Григорова. 

Тя поясни, че бедните домакинства не могат да си позволят капиталови разходи, а след като не могат - плащат повече. „Ако ние ползваме един актив – дали автомобил или апартамент, без да го обновяваме, е ясно, че след 10-20 години ще имаме руина, която ще харчи повече. Това се случва дълги години в българското общество: ние не правим капиталови разходи, поради което ставаме още по-бедни“, каза Григорова. 

В момента се задържат цените както на електрическата енергия, така и на отоплението, с включването само на малка част от основните ТЕЦ-ове на регулирания пазар, подчерта тя. 

Ако се наложи през зимата да се включи по-голяма квота, то тогава ще се увеличи още повече както цената на тока, така и на отоплението. В момента виждаме много сериозен ръст на цените, но той може и е твърде вероятно да бъде още по-стръмен през зимата, когато социалното напрежение ще бъде още по-високо“, предупреди експертът. 

 

Още по темата във

facebook