КЕВР отново ще проверява столичната Топлофикация

КЕВР отново ще проверява столичната Топлофикация

Последната проверка на дружеството във връзка със сумите, които трябваше да върне на абонатите си, завърши с констатацията, че дружеството е изрядно

Във връзка с медийни публикации за завишени сметки на потребители на „Топлофикация София“ ЕАД  за м. ноември 2020 г., със заповед от 17.12.2020 г. на председателя на КЕВР доц. Иван Иванов, работна група на енергийния регулатор започва извънредна проверка за ценообразуването на сметките на дружеството за указания период. Това съобщи пресцентърът на регулатора. 

Анализите показват, че повишението на консумацията на топлинна енергия през месец ноември 2020 г. е с около 29% в сравнение с предходната година. Като основен фактор за отчетената разлика от дружеството посочват значително по-ниските температури през тази година. По данни на НИМХ, отчетената средномесечна температура за ноември 2019 г. е била 9,7 градуса, докато същия месец през 2020 г. средната температура е била 5,3 градуса или с 4,4 градуса по-студено. 

Омбудсманът на дружеството Деян Дянков каза в студиото на bTV, че всеки отоплителен сезон е специфичен, а през този заради работата от вкъщи и електронното обучение на учениците повишението на консумацията на топлинната енергия е оправдано. 

Сметките са прогнозни и те се определят на база на предходния отоплителен сезон. Ако потребителят не иска да плаща тази прогнозна сметка, може да си намали прогнозата спрямо това, което мисли, че ще потреби. Но докато има прогнозни сметки, нещата ще са такива", заяви Дянков. Той обясни, че в прогнозните сметки влиза изразходваното количество енергия от същия период на миналата година, но цената е коригирана спрямо тази година. Разликата между двете цени е 1-2%. 

Омбудсманът на топлофикационното дружество заяви още, че твърдението, че хората не разбират какво пише във фактурите им за парно, не отговаря на истината. Той посочи, че при сегашното прогнозно фактуриране това е най-изясненият вариант на фактурата. Повече от тази информация няма как да бъде поставена, в момента е три страници. В данните и поясненията за изготвянето на фактурата са посочени и съответните показатели за предходния отоплителен сезон. Всеки потребител може да намери подробна информация за общата подадена топлоенергия до абонатната станция, отчетената средномесечна температура и ден-градусите на втора страница в съобщението към месечната фактура. 

Последната проверка, извършена на „Топлофикация София" във връзка със сумите, които тя трябваше да върне на абонатите си и изравнителните сметки, завърши с констатацията, че дружеството е изрядно. Тя беше извършена след заповед на министъра на енергетиката на 16.09.2020 г. и включваше „Топлофикация София" в ролята му на топлинен счетоводител и още 6 други фирми, изпълняващи дейности по дялово разпределение на топлинната енергия. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: