Унгария ще затвори въглищните си централи до 2025 г.

Унгария ще затвори въглищните си централи до 2025 г. Снимка: Mátrai Erőmű Zrt.

Още шест европейски държави се очаква да прекратят производството на електроенергия от въглища до 2025 г.

Последната централа на въглища в Унгария ще бъде затворена през 2025 г. вместо през 2030 г., съобщи държавният секретар на Унгария по въпросите на ЕС, цитиран от Euractiv. „Нашият план е да достигнем 90% неутрално производство на електроенергия до 2030 г.“, обяви Атила Щайнер. 

Будапеща възнамерява да постигне това, като запази съществуващия си капацитет за производство на ядрена енергия и увеличи слънчевата енергия до 6 GW - три пъти повече от съществуващия ядрен капацитет на страната“, каза още Щайнер. 

Бихме искали да премахнем блоковете, задвижвани с лигнитни въглища, на последната ни останала електроцентрала, работеща на въглища, до 2025 г. - електроцентралата Мatra“, добави той. Щайнер поясни, че Унгария ще се възползва от финансиране от ЕС за преквалификация на работниците от въглищния сектор, засегнати от закриването. Съобщението беше приветствано от зелени активисти като голяма победа за климата и работниците, засегнати от затварянето на централата, които ще получат подкрепа чрез Фонда за справедлив преход на ЕС. 

За площадката на топлоцентралата се планира да се изгради слънчев парк с мощност 200 MW и това илюстрира как преходът към чиста енергия може да замени работните места в ТЕЦ-а и затварянето на рудници с нови възможности, казаха зелените активисти. Те обаче отбелязаха с разочарование, че на площадката на Matra ще бъде изградена и газова централа с мощност 500 MW. Активистите предупредиха, че с тази стъпка Унгария се поставя в позиция да разчита повече на горива, излъчващи високи въглеродни емисии в следващите години. 

Решението на унгарското правителство да намали наполовина времето, необходимо за премахване на въглищата, ви казва всичко, което трябва да знаете за състоянието на разпадащата се въгледобивна индустрия в Европа“, каза Катрин Гутман, директор на кампанията в Europe Beyond Coal. „Това показва, че когато правителствата всъщност спрат и погледнат студената твърда икономическа и политическа реалност на въглищата, те не само искат да се отърват от тях - те решават да направят това възможно най-бързо", добави тя в изявление. 

Освен Унгария, още шест европейски държави се очаква да прекратят производството на електроенергия от въглища до 2025 г.: Франция (2022 г.), Португалия (2022 г.), Словакия (2023 г.), Великобритания (2024 г.), Ирландия (2025 г.) и Италия (2025 г.), сочат данните на зелената организация Europe Beyond Coal. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: