Актуална информация за епидемичната обстановка на 16.04.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 16.04.2021 г. Снимка: pixabay

Обобщение на събитията от деня

У нас:

България ще получи през април и май над 750 000 допълнителни дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. Те са от новата ускорена доставка от 50 милиона дози, за които съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Данните за България:

2185 са положителните проби за COVID-19 за последното денонощие при направени 14 747 теста, съобщи Единният информационен център. 
67 391 са активните случаи в момента, от тях 9523 се лекуват в болнични условия, а 811 пациенти са в интензивни отделения.
Излекувани са 3393 души за последното денонощие.

За последните 24 часа са починали 108 души с усложнения от COVID-19.

Ваксинирани са 14 998 души за денонощието, общо ваксинираните у нас са 620 375 от началото на кампанията на 27 декември 2020 г. 

По света:

Руската ваксина „Спутник V” е преминала успешно лабораторните тестове в Биомедицинския център на Академията на науките на Словакия. Предстои ваксината да  премине тестове и в лицензирана в Евросъюза лаборатория, след което се предвижда да започнат ваксинациите с препарата в началото на май. 

Броят на регистрираните жертви на COVID-19 във Франция надвиши 100 000 души. Страната вече държи осмото място по смъртни случаи в света.

От фармацевтичната компания Pfizer отхвърлят твърденията, че тяхната ваксина е прекалено скъпа. Изпълнителният директор на фармацевтичния гигант Алберт Бурла обясни, че препаратът се продава на различни цени в зависимост от купувачите. За развити икономики като САЩ и Европейския съюз ваксините са по-скъпи. За развиващи се държави цената е с 50% по-ниска, докато за бедните страни ваксината се продава без печалба.

Европейската агенция по лекарствата ЕМА започва проучване на лекарство срещу COVID-19 на британската фармацевтична компания „ГлаксоСмитКлайн". Според данни от изпитанията медикаментът намалява до 85% риска от тежко протичане на болестта и смърт вследствие на коронавирусна инфекция. Препаратът вече е разрешен в САЩ от март месец. Същевременно компанията „Мерк" планира трета фаза на клинични изпитания за още едно лекарство срещу COVID-19. То също намалява риска от тежко боледуване, особено при хора с придружаващи заболявания като диабет и хипертония. Функцията на лекарството е да блокира възможността на коронавируса да се възпроизвежда.

В Белград отварят имунизационни пунктове за ваксинация и в търговските центрове.
Заместник-кметът на сръбската столица Горан Весич изрази задоволство от факта, че мнозинството от работещите в търговските центрове вече са ваксинирани.

Властите в САЩ ще осигурят по още една доза ваксина за всички граждани, получили две дози. Тя ще се поставя между 9-ия и 12-ия месец след втората инжекция.

„Продължителността на имунитета след ваксинацията още не е категорично известна, но най-вероятно ще трябва реимунизация с още една доза", е заявил Дейвид Кеслър от щаба за противодействие на COVID-19 на президента Байдън. На същото мнение е и изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла, който дори твърди, че освен трета доза, ще бъде необходима реимунизация всяка година.

В Кипър цялото правителство се ваксинира срещу COVID-19 с ваксината на AstraZeneca в опит да разсее съмненията около препарата. Осем министри, двама заместник-министри и трима други високопоставени служители са получили своите дози във ваксинационен център в столицата Никозия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: