Над 2 хил. нови безлихвени кредити са одобрени за физически лица

Над 2 хил. нови безлихвени кредити са одобрени за физически лица Снимка: ББР

След рестарта на антикризисната програма на ББР раздадените средства са почти 10 млн. лева, шеста банка се включва до дни

2014 кредита на обща стойност почти 10 млн. лв. са одобрените безлихвени заеми за физически лица, които ще бъдат отпуснати, след като преди две седмици беше обявен рестартът на антикризисната програма на Българската банка за развитие (ББР).

През март с решение на МС програмата бе увеличена със 100 млн. лева, за да продължи подкрепата за пострадалите служители и самоосигуряващи се лица, които не могат да полагат труд поради пандемията от COVID-19.

От началото на мярката броят на одобрените безлихвени заеми вече е над 39 790, а общата им стойност е почти 178 млн. лв. 

Банките партньори, които потвърдиха участие в обновената програма и вече приемат заявления за безлихвени кредити до 6900 лева, са Първа инвестиционна банка, Инвестбанк, УниКредит Булбанк, Обединена българска банка и Райфайзенбанк. Очаква се до дни и Централна кооперативна банка да поднови приема на документи.

1414 е броят на потвърдените за гарантиране заеми по антикризисната програма в подкрепа на бизнеса, като общата им стойност надхвърля 205 млн. лв. Така общо по двете мерки – за физическите лица и фирмите, ББР е потвърдила заеми на стойност над 383 млн. лева.

ББР гарантира отпускането на заеми до 1 млн. лв. за малки и средни предприятия и до 2 млн. лв. за големи компании, които търпят негативни последици от пандемията. Кредитите се отпускат от банки-партньори: Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американска кредитна банка, Инвестбанк, Първа инвестиционна банка, Пощенска банка, Търговска банка Д, УниКредит Булбанк и ОББ. 

Заемите с гаранция от ББР се отпускат при намалени изисквания за обезпечение, с по-нисък лихвен процент и с възможност за гратисен период до 3 години. 

Средният размер на кредитите до момента е 145 200 лв. Най-голям е делът на микро- и малките предприятия – 76%, втори са средните предприятия с 21%, като най-малък е делът на големите компании – 3 на сто.

Сроковете за кандидатстване и по двете гаранционни програми са удължени до юни 2021 г.

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: