Кристалина Георгиева предрече дългова криза в развиващите се страни

Кристалина Георгиева предрече дългова криза в развиващите се страни Снимка: МВФ

Скоростта на излизане от кризата е различна, големите икономики ще се възстановят бързо, предупреди управляващият директор на МВФ

Светът трябва да е готов за дългова криза в развиващите се страни, тъй като глобалната икономика започва да излиза от пандемията и нарастването на лихвените проценти може да доведе до отлив на капитал от уязвимите страни. Това предупреди управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.

Затягането на финансовите условия може да предизвика „значителни“ изтичания на капитал, предупреди Георгиева и припомни, че доходността на американските държавни облигации се е повишила до най-високото си ниво от януари 2020 г. Отливът на капитали от развиващите се икономики с нарастването на лихвените проценти в САЩ „ще създаде големи предизвикателства, особено за страните със средни доходи с големи нужди от външно финансиране и повишени нива на дълга“, смята управителят на фонда, цитирана от Financial Times.

Натискът върху развиващите се икономики ще бъде засилен, защото много от тях разчитат на силно ударени от пандемията сектори като туризма, които ще имат нужда от повече време за възстановяване.

Георгиева призова членките на МВФ да подкрепят усилията за облекчаване на финансовия натиск в страните със средни и по-ниски доходи, включително плана за издаване на 650 млрд. долара нови специални права на тираж (СПТ) във фонда, което ще даде на държавите допълнителни финансови възможности, без да поемат повече дълг. Споразумение за СПТ е вероятно да бъде обявено на пролетната среща следващата седмица, след като страните от Г-7 подкрепиха този ход миналия месец.

Като цяло глобалното възстановяване се оказва по-силно от предвижданията на МВФ и други международни институции в началото на годината. Георгиева заяви, че фондът е готов да повиши прогнозата си за глобален растеж от 5,5% за 2021 г., отчасти в отговор на фискалния пакет стимули на президента Джо Байдън за 1,9 трлн. долара. Така глобалният финансов отговор на кризата достигна 16 трлн. долара

Без тези синхронизирани мерки глобалното свиване през миналата година би било поне три пъти по-лошо“, казва Георгиева.

Въпреки това скоростта на излизане от кризата е различна - двете най-големи икономики в света - САЩ и Китай, вероятно ще се възстановят бързо през следващите месеци, според управляващия директор на МВФ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: