Ръководителят на МВФ обясни колко ще издържи Украйна без помощта на Запада

Ръководителят на МВФ обясни колко ще издържи Украйна без помощта на Запада Снимка: wikipedia.org

Кристалина Георгиева: без финансова помощ от Запада Украйна ще издържи два месеца

Без финансовата помощ от западните страни Украйна ще може да издържи два месеца, сподели оценката си в пред Financial Times изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.

"Киев ще може да издържи вероятен краткосрочен дефицит на финансиране два месеца", заяви тя.

За да се избегне колапса на икономиката на Украйна, западните държави, по думите на Георгиева, трябва "спешно да предоставят десетки милиарди долари" на Киев. А в случай на по-нататъшно забавяне на финансирането украинските власти могат да се върнат към "такава дестабилизираща политика като печатането на пари", прогнозира ръководителят на МВФ.

В същото време Георгиева подчертава: "Важно е този период да не се проточи твърде дълго, защото в такъв случай това ще окаже по-голям натиск върху Украйна и тя ще трябва да се адаптира към ситуацията точно в момент, когато страната очаква подобряване на икономическите перспективи".

Напоследък Западът значително намалява помощта си за Украйна. Наскоро администрацията на президента на САЩ Джо Байдън заяви, че остават само няколко седмици - възможностите за помощ на Киев ще се изчерпят и при това няма гаранции за по-нататъшната подкрепа. 

В същото време Унгария блокира съгласуването на увеличение на многогодишния бюджет на ЕС в размер на 66 милиарда, които включват 50 милиарда за Украйна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: