Световната икономика забавя ход

Световната икономика забавя ход Снимка: wikimedia.org

МВФ посочи войната като основен фактор за забавянето на растежа на световната икономика

Последиците от украинската криза ще доведат до сериозни промени в света, което до голяма степен се дължи на безпрецедентното ниво на наложените санкции. Това заяви директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Euronews.com.

"Първо, това ще повлияе на факта как ще изглежда енергийното бъдеще. Как ние осигуряваме енергийната безопасност на нашата икономика и на нашите хора. Второ - на това, как се отнасяме към своите резерви и към запазването на своето положение. И трето, в света може да възникнат още повече търкани и това много ме притеснява.

МВФ отпусна на Украйна почти милиард и половина долара под формата на спешно финансиране, но в дългосрочна перспектива страната ще се нуждае от помощ за възстановяване и предотвратяване на хиперинфлацията. Междувременно в световен мащаб се наблюдава увеличение на цените, причинено от последиците от пандемията, както и от прекъсвания на доставките, и това се отразява на прогнозите за икономически растеж.

През октомври прогнозирахме ръст от 4,9%. Признахме, че трябва да я преразгледаме в посока на понижение. Намалихме ръста до 4,6%. А сега го намалихме още повече - до 3,6%. Така че можем да сравним нашите прогнози за растеж – 3,6% с реалните резултати за миналата година – 6,1%, когато икономиката все още не се бе възстановила напълно", каза Кристалина Георгиева.

МВФ посочва войната като основен фактор за забавянето на ръста на световната икономика.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: