ЕНЕРГО-ПРО настоява за спешно събиране на дълговете от ВиК дружествата

ЕНЕРГО-ПРО настоява за спешно събиране на дълговете от ВиК дружествата Снимка: https://pixabay.com/

Призив за намеса в решаването на казуса е изпратен до принципала МРРБ

ВиК дружества продължават да натрупват задължения за стотици хиляди левове за консумирана електроенергия и мрежови услуги към ЕНЕРГО-ПРО.

Преговорите с държавните водоснабдителни компании невинаги водят до навременно заплащане на сметките и поставят ЕНЕРГО-ПРО в затруднено положение при погасяване на текущи задължения към други значими звена от енергийния сектор, като ЕСО и НЕК.

Същевременно компанията спазва стриктно лицензионните си задължения и следва своята планирана инвестиционна програма за осигуряване на качествено електроснабдяване на клиентите, се казва в специално прессъобщение.

Ситуацията на ликвидна криза в енергийния сектор и необходимостта от ограничаване на риска от натрупване на още по-големи дългове на водоснабдителните компании принуждава енергийното дружество да стартира поетапно спиране на електрозахранването на ВиК сгради и съоръжения по график само и единствено с цел ограничаване натрупването на дълг.

Към настоящия момент едно от тях, ВиК Дунав, е с неплатени сметки за близо осемстотин хиляди лева. Мярката в конкретния случай ще влезе в сила на 04.01.2022 г., когато ще започне поетапно изключването на административни обекти на разградското водоснабдително дружество, а впоследствие и обекти с водоснабдителни помпи.

ЕНЕРГО-ПРО взима предвид факта, че водоснабдяването, също като електроснабдяването, е услуга с висока обществена значимост и предприема предупредителна мярка като преустановяване на захранването на неизрядните клиенти само в краен случай.

Изготвеният график на постъпателно изключване е изпратен до ръководствата на длъжниците и към прилагането му се пристъпва едва след като са изчерпани всички останали варианти за действие.

Както в началото на месеца ЕНЕРГО-ПРО алармира, значителен дълг в размер на близо половин милион лева е натрупало и ВиК Видин, като плащания по задълженията все още не са постъпили.

Изпратени са предупредителни писма и до други ВиК дружества със закъснели плащания. В случай на междувременно пълно издължаване, ЕНЕРГО-ПРО ще отмени планирания график за прекъсване на електрозахранването на ВиК дружествата.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: