Кристалина Георгиева: "Най-важното за Европа е да се справи с инфлацията"

Кристалина Георгиева: "Най-важното за Европа е да се справи с инфлацията" Снимка: https://pixabay.com/

Ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева в интервю за Euronews говори за опасностите, които дебнат икономиката на еврозоната

Икономиката на еврозоната показа изключителна устойчивост от началото на руската инвазия в Украйна и последвалите търговски сътресения, според Международния валутен фонд. 


Въпреки това от Фонда предупреждават, че икономическата активност в Европа е отслабнала, а инфлацията - "макар и постепенно да намалява" - остава висока.

"Най-важното нещо за Европа е да се справи с инфлацията. Защо? Защото инфлацията е лоша за растежа и е данък върху бедните. Гледайки го в средносрочен и дългосрочен план, за Европа е изключително важно да стимулира иновациите и да създава повече динамика. Пътища за това: „Завършете създаването на банковия съюз, продължете напред към съюза на капиталовите пазари, направете финансовите активи на Европа много значими“, казва управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.

В интервю за Euronews тя подчерта, че най-опасното нещо за еврозоната е дълъг период на висока инфлация, която може да повлияе негативно на икономическия растеж. Според последните прогнози на МВФ инфлацията може да остане над целевото ниво до средата на 2025 г.

„ЕС е много важен играч. Европейската икономика е важна в света. Ако вземете всичките 27 членове, тя е сравнима със Съединените щати. Определено сравнима с Китай.

И нека не забравяме, че много европейски икономики са малки отворени икономики, ако подкопаем двигателя на растежа, тоест търговията, това ще се отрази негативно на европейците“, казва Кристалина Георгиева.

Миналата година инфлацията в Европейския съюз надхвърли 10%, но сега се забави. Европейската централна банка прогнозира, че инфлацията ще бъде средно 5,4% тази година и ще падне до 2,2% до 2025 г. Тази прогноза обаче все още е по-висока от 2%, които ЕЦБ би предпочела.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: