МВФ: Държавният дълг в света е достигнал рекордни стойности за последния половин век

МВФ: Държавният дълг в света е достигнал рекордни стойности за последния половин век Снимка: https://pixabay.com/

Нивото на публичния дълг в редица държави е нараснало до рекордни нива през последните 50 години

През последните 50 години нивото на държавния дълг в много страни по света се е увеличило до рекордни нива. Това обстоятелство е сериозен проблем за глобалната икономика, казва Антонио Спилимберго, заместник-директор на изследователския отдел на Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от Прайм.

Друго предизвикателство за световната общност е нарастването на бедността. Ключът към решаването на този проблем, както изяснява Спилимберго, може да бъде увеличаването на социалните разходи от властите на редица страни.

Той добави още, че в момента най-уязвимите слоеве от населението в много страни са изправени пред допълнителни предизвикателства. Говорим, наред с други неща, за демографски, финансови и климатични трудности. На този фон властите на редица страни трябва да осигурят на тези граждани необходимата социална подкрепа.


Съединените щати, по-специално, са изправени пред проблема с нарастващия държавен дълг. В началото на февруари Конгресът на САЩ прогнозира, че държавните задължения могат да достигнат рекордните 116 процента от БВП до края на 2034 г.

В края на 12-те месеца на тази година по изчисления на Бюджетната служба нивото на публичния дълг спрямо брутния продукт ще достигне 99 процента.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: