Колекторските фирми уличени в измами заради давността

Колекторските фирми уличени в измами заради давността Снимка: pixabay.com

Принуждават длъжниците да подписват излишни споразумения, за да прекратят давността, и начисляват и лихвите в дълга

Фирмите за събиране на дългове (т.нар. колекторски фирми) ползват подвеждащи практики в ущърб на граждани  и фирми, чиито дългове са придобили. За това алармират от Асоциацията за защита на потребителите (АЗП), която е получила множество сигнали. Така се заобикаля приетият наскоро закон, въвеждащ 10-годишната абсолютна давност, съобщават още от асоциацията.

Така например някои колекторски компании карат длъжниците да подписват споразумения за признаване на дълга, сочи проверка на АЗП. По този начин лицето губи правото си да се позове на давността или доброволно се отказва от нея. Защото законът казва, че давността се ползва само ако не е предприето нищо черно на бяло по събирането, вкл. предоговаряне на дълга в хоризонт от 10 години. И ако преди достигането на 10-годишната абсолютна давност остават няколко месеца, при подписването на каквото и да било споразумение тя започва да тече отначало. Докато длъжниците биват оставени в заблудата, че подобно споразумение не се отразява на срока за давност.

Друга измама е купувачът на дълга да претендира освен за главницата и за лихвите, описани в погасителния план. „Понякога, за да си възстановят първоначално отпуснатите средства, банките са принудени да се откажат от лихвите в опит да накарат длъжника да изплати поне главницата. Когато колекторски компании изкупят тези кредити, често на безценица и срещу едва няколко процента, те започват да искат от длъжниците да платят цялата сума, посочена в погасителния план на банката (главница + банкова годишна лихва)", коментират от АЗП.

Асоциацията смята да сезира Комисията за защита на потребителите, както и националния омбудсман Диана Ковачева, за да предприемат необходимите действия за опазване на правата на българските граждани. Ковачева призовава потребителите да бъдат внимателни при подписването на документи с колекторски фирми

„От АЗП възлагаме своите очаквания на госпожа Ковачева, която е призвана от висотата на заемания от нея пост, да защити по категоричен начин интересите на българските граждани. Призоваваме ги да четат внимателно, по възможност да се съветват с адвокати за своите права, да сигнализират АЗП и да използват пълноценно информационните възможности на интернет", се казва в съобщението.

Въведените в края на ноември рестрикции с цел ограничаване на разпространението на COVID-19 доведоха до ръст на необслужваните кредити. Данните показват, че двойно повече са домакинствата, които не могат да плащат кредитите си в сравнение с 2019 г. Очакванията са, че тази тенденция ще продължи да се засилва. Забелязва се и ръст на потребителските кредити, което вероятно е продиктувано от кризата от COVID-19, предизвикала затварянето на бизнеси и безработица, посочват от АЗП.

Справка в БНБ сочи, че кредитите за домакинства възлизат на 25,492 млрд. лв. (21,6% от БВП) в края на декември 2020 г. Спрямо същия месец на 2019 г. те се увеличават с 6,6% при 6,9% годишно повишение през ноември 2020 г. Трендът на увеличение се наблюдава и при потребителските кредити. Според БНБ те възлизат на 11,898 млрд. лв., което е ръст от 5% спрямо декември 2019 г. при 5,4% годишно повишение през ноември 2020 г., пишат още от асоциацията. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: