Bloomberg: енергийните компании в Европа са задлъжнели с близо два трилиона долара

Bloomberg: енергийните компании в Европа са задлъжнели с близо два трилиона долара Снимка: wikipedia.org

Дълговете на европейските енергийни и комунални компании достигнаха 1,7 трилиона долара

На фона на стремителното покачване на цените на енергоресурсите, европейските енергийни и комунални компании са натрупали дълг в размер на стотици милиарди долари, съобщи агенция Bloomberg.

Като цяло сумата, която продължава да нараства от началото на пандемията, през 2022 г. достигна 1,7 трилиона долара, което е с над 50 процента по-високо от нивата до 2020 г. 

Отбелязва се, че за първото полугодие на тази година компаниите са привлекли 45 милиарда евро за сметка на облигации и 72 милиарда за сметка на кредитиране.

В началото на юли в Германия, на фона на газовата криза, концернът Uniper се обърна към правителството с молба за подкрепа за стабилизиране на бизнеса, за което съобщи финландската държавна енергийна компания Fortum Corporation, най-големият акционер в Uniper.

От края на февруари, след началото на спецоперацията в Украйна, страните от ЕС въведоха срещу Русия шест пакета санкции, включително частично ембарго върху доставките на петрол, замразяване на активите на Централната банка, забрана за извършване на финансови операции, секторни ограничения, а също персонални санкции срещу политици и бизнесмени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: