МВФ обяви крайния срок, в който ЕС трябва напълно да се откаже от руската енергия

МВФ обяви крайния срок, в който ЕС трябва напълно да се откаже от руската енергия

МВФ позволи на Европейския съюз да се откаже напълно от руските енергийни ресурси до 2030 г

Европейският съюз трябва напълно да спре вноса на руски енергийни ресурси до 2030 г., според доклад на Международния валутен фонд (МВФ).

Докладът, озаглавен „Енергийната сигурност се възползва от засилените действия на Европа в областта на климата“, отбелязва, че делът на Русия във вноса на газ в ЕС е „спаднал рязко“ от 41% през 2021 г. на 15% през първите десет месеца на 2023 г.

Освен това Европейският съюз се ангажира постепенно да прекрати целия оставащ внос на руски изкопаеми горива до 2030 г.“, се казва в съобщението.

Според данните, представени в доклада на МВФ, Германия е започнала да пренасочва вноса на газ от 2021 г., когато 65% от газа идва от Русия, към Норвегия, чийто дял от германския внос на газ се е увеличил от 19% на 60%, и към други страни като като Белгия и Холандия.

Вносът на руски газ също е намалял с повече от 15% в Хърватия, Естония, Финландия, Латвия, Холандия, Полша, Португалия и Швеция.

„От друга страна, военните действия биха могли да доведат до трайно повишаване на цените на енергията в Европа, което би отслабило енергийната сигурност поради увеличаване на дела на енергийните разходи в БВП и по този начин направи икономическата дейност по-чувствителна към всякакви прекъсвания на енергийните доставки , при равни други условия“, се отбелязва в доклада.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: