Плодовете на черния сапоте - натурален десерт с вкус на шоколадов пудинг

Плодовете на черния сапоте - натурален десерт с вкус на шоколадов пудинг Снимка: lifeglobe.net

Всички обичаме десертите. Ако се опитвате да се храните здравословно, то определено трябва да изключите сладкишите от вашия рацион. Но чрез плодовете на екзотичното черно сапоте имате шанса да получите натурален десерт, който не само е с шоколадово-сметанов вкус, но и е полезен за здравето, пише руският сайт lifeglobe.net.

Перфектно узрелият черен сапоте прилича на шоколадов пудинг и има същата консистенция и цвят. Но по-важното е, че този плод е много по-добра и здравословна алтернатива на истинския шоколадов пудинг. Черният сапоте е известен като „черен сапун", „плодов шоколадов пудинг", сапоте Прието (на испански). Неговото научно наименование е Diospyros nigra.

Черният сапоте прилича на зелените домати. Диаметърът на плода е 5-10 см. Фермерите събират тези необичайни сладки лакомства малко преди да достигнат пълна зрялост. След това оставят плодовете да доузреят, подобно на авокадото.

Можете да разрежете напълно узрелия черен плод по същия начин като авокадото и да изгребете с лъжица големите парчета от вътрешността, приличащи на масло. Този възхитително вкусен плод може да се консумира както в свежо състояние, така и в качеството му на заместител на шоколада във всички десерти.

Тропическите плодове виреят на вечнозелени дървета, отглеждани в Колумбия, Мексико и Централна Америка. Плодовете на черния сапоте имат негодна за ядене маслинена кора, която при узряване става жълто-зелена. Месестата част на незрелия черен сапоте е бяла и негодна за консумация, тъй като е горчива и стипчива, Зрелите плодове обаче са много апетитни и вкусни. Заради цвета, вкуса и текстурата им често ги наричат шоколадов пудинг.

Разбира се, хората реагират по различен начин на черния сапоте. Някои дегустатори изобщо не усещат вкуса на шоколад, докато други определят вкуса и текстурата на плодовете като много меки, кремообразни като пудинг, с леко сладък вкус с орехови нотки на шоколад. 

Плодът има хомогенна текстура, близка до сварен крем, за разлика от повечето други меки плодове, които са със зърнеста или месеста текстура. Черният сапоте е един истински десерт.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: