
Кои са най-токсичните плодове и зеленчуци от градината
- Био храни
- Източник: lenta.ru
- Автор:

Според специалиста днес зеленчуците и плодовете съдържат много остатъчни следи от използваните пестициди. Най-много отрови според него има в граха, слънчогледовите семки и в слънчогледовото масло.
„Отровите се изливат върху растенията, за да се запази реколтата. Често това се прави седмица или дори няколко дни преди прибирането на реколтата", обяснява Любоведски.
На растенията се слагат токсини, за да узреят по-бързо, преди насекомите и паразитите да започнат да ги ядат. Това се прави, разбира се, с търговска цел. Затова, например, картофите със зеленикава обвивка съдържат соланин, който в големи количества може да причини тежки отравяния, повръщане и дори халюцинации. Презрелите гъби пък образуват токсични вещества, продукти от разлагането на протеини, които също могат да провокират отравяне, предупреждава той.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Илон Мъск похвали биткойна за това, че не може да бъде „напечатан"

Ледникова или дъждовна: коя вода всъщност е по-чиста?

Златото поскъпва трета поредна търговска сесия

Цените на газа в Европа се повишиха до 381 долара за хиляда кубически метра

Световната здравна организация бие тревога за опасни детски сиропи за кашлица

В руската армия на фронта в Украйна се сражават поне 1000 кубинци

ЕС затяга контрола над вноса на играчки

Google ще инвестира $ 15 милиарда в Индия
