Четири популярни плода могат да подобрят паметта

Четири популярни плода могат да подобрят паметта Снимка: self.com

Глобално проучване анализира 90 изследвания от 47 страни, разкривайки, че 251 растения са като балсам за паметта

Потенциалът им е да подобряват когнитивната функция, атакувайки възпалителни процеси, които играят роля при невродегенертивни състояния, мозъчни травми, инсулт и др. Сред лечебните 251 растения, проучването, публикувано в Brain Disorders, установи противовъзпалителни свойства в 227 от тях, включително 123 със способност да се борят с невровъзпаление.

Най-много точки събраха кокосът, гроздето, мангото и орехите - четири мощни храни с терапевтични ефекти за мозъка.

Пилотно проучване в Испания  установи, че пациенти с Алцхаймер, поставени в продължение на три седмици на средиземноморска диета, обогатена с кокосово масло, показват подобрена когнитивна функция, включително времева ориентация и семантична памет. При изследвния върху мишки в Малайзия и Египет кокосовото масло е показало анти-невровъзпалителен ефект, подобрявайки мозъчната химическа сигнализация, паметта и имунитета, Важно е също, че кокосовото масло предпазва от когнитивни дефицити, индуцирани от алуминий, който според някои изследвания идва от дезодоранти, съдове за готвене и хранителни добавки.

С високото си съдържание на естествения флавоноид кверцетин, известен със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, гроздето също е обещаващ плод за подобряване на паметта. Според изследване, публикувано в Nutrition Reviews през 2022 г., гроздовите флавоноиди вляят добре на когнитивното и психичното здраве. Смята се, че гроздето може да забави прогресията на Паркинсон, а добавките с грозде могат да подобрят работната памет, покзва изследвне в Иран, проведено с 53 студенти.

Друг потенциален подобрител на паметта е мангото. Плодът е богат на противовъзпалителни полифеноли, които потенциално могат да намалят невровъзпалението, да предотвратят увреждане на паметта и да подобрят когнитивната функция. Манговият полифенол мангиферин има антиоксидантни, противовъзпалителни и други здравословни ефекти. Подобрява паметта и познавателните способности при лабораторни животни, което предполага лечебен потенциал.

Изследванията показват, че орехите могат да намалят прогресията при леки когнитивни нарушения. Ореховият флавоноид мирицетин има антиоксидантни, антимикробни и противовъзпалителни свойства и може да повлияе положително на паметта и ученето. Изследвания върху хора свързват консумацията на орехи с подобряване на познавателните способности и паметта при възрастни. В кръстосано проучване консумацията на 60 грама орехи дневно в продължение на осем седмици се свързва със значително подобрени умения за логическо и по-бързо мислене.

Всички тези четири храни са токсикологично безопасни и без странични ефекти. Разглеждат се като обещаващи алтернативи на конвенционалните медикаменти и основа за нови лекарства. Все пак са необходими допълнителни изследвания за потенциална токсичност при терапевтични дози.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: