Флаванолите са свързани с по-добра памет и сърдечно здраве

Флаванолите са свързани с по-добра памет и сърдечно здраве

Ето какви храни можете да ядете, за да си ги набавите

Има много добри причини да си гарантирате, че ядете достатъчно плодове и зеленчуци всеки ден. Плодовете и зеленчуците не само съдържат много от важните витамини и минерали, от които тялото ни се нуждае, за да функционира по най-добрия начин, те също поддържат червата ни здрави и дори могат да помогнат за поддържане на здравословно тегло.

Но някои растителни храни може да са по-полезни за здравето от други, благодарение на група съединения, наречени флаваноли.

Скорошно проучване показва, че хората, които са на диета с храни с високо съдържание на флаваноли, може да имат по-добра памет в сравнение с тези, които имат нисък прием, както и че хората с нисък прием на флаваноли са изложени на по-висок риск от сърдечни заболявания. Като цяло има убедителни доказателства, че консумацията на достатъчно флаваноли носи ползи за здравето.

Но докато изследванията показват, че флаванолите имат много ползи за здравето, важно е потребителите да знаят, че не всички богати на флаваноли храни съдържат еднакво количество флаваноли – което означава, че някои може да са по-полезни от други.

 

Растителни съединения

Флаванолите са група съединения, които се намират в много растения – включително ябълки, горски плодове, сливи и дори напитки като чай.

Има две основни групи флаваноли с много различни подгрупи. Всяко растение съдържа различни комбинации от флаваноли. Всяко от тези съединения има различни структури и различни ефекти върху тялото. Това означава, че не всички флаваноли са еднакви.

Например, порция боровинки и чаша чай може да съдържат еднакво общо количество флаваноли – но те са съставени от напълно различни видове флаваноли, които могат да имат напълно различни ефекти върху здравето.

Затова, за да се изследват здравните ефекти на флаванолите, е важно да се използва източник, който включва широка гама от различни видове. Затова флаванолите, извлечени от какао, са идеален модел, тъй като съдържат двата основни вида флаваноли. Това също така позволява на учените да изчислят кои други храни вероятно ще имат ползи въз основа на това колко подобни са съединенията, които съдържат, на какаовите флаваноли.

Тъй като храни като какао, горски плодове и чай съдържат комбинация от много видове флаваноли, в момента не е ясно кои отделни съединения генерират ползи за здравето. Но някои изследвания свързват специфичния флаванол епикатехин с по-добра съдова функция. Какаото и чаят съдържат епикатехин.

Много различни видове

Друго, което трябва да се знае е, че дори ако дадена храна съдържа флаваноли, тя може да съдържа по-ниски количества в сравнение с други.

За да се разбере по-добре как приемът на флаваноли влияе на здравето, е разработен тест, който използва урина за измерване на приема на флаваноли. Тестът се основава на начина, по който човешкото тяло обработва флаваноли и ни казва дали някой е ял големи количества, малки количества или изобщо не е приемал флаваноли.

Резултатите от този тест показват, че хората с висок прием на флаваноли имат по-ниско кръвно налягане и по-добра памет от тези с по-нисък прием.

Когато разработват теста за урина, учените проучват и как той се влияе от различни видове флаваноли и храни. Това позволява да се прецени какво количество различни храни, богати на флаваноли, трябва да консумира човек, за да постигне приблизително 500 mg флаваноли на ден – подобно на количеството, използвано в проучвания, за което е доказано, че има клинична полза.

Според проведеното изследване, само две и половина чаши зелен чай дневно са необходими, за да получите препоръчаните 500 mg флаваноли. Малко под чаша просо (соргово зърно) също може да ви осигури препоръчителното дневно количество.

Но ако се опитате да получите своите флаваноли от един вид плодове и зеленчуци, изследването показва, че ще трябва да консумирате големи количества от всеки, за да постигнете препоръчителната дневна доза. Например, ще трябва да консумирате почти 15 чаши само малини, за да получите 500 mg флаваноли.

Следователно, най-добрият начин да си набавяте достатъчно флаваноли ежедневно е като консумирате комбинация от различни плодове и зеленчуци. Например две ябълки, порция ядки пекан и голяма порция ягоди могат да постигнат целта от 500 mg – или салата, приготвена с просо и боб.

Важно е също да се отбележи, че въпреки че флаванолите, използвани в много изследвания, са извлечени от какао, за съжаление шоколадът (дори тъмният шоколад) е много лош източник на флаваноли. Това е така, защото тези флаваноли се губят по време на обработката.

Въпреки че все още има много неща, които не знаем за флаванолите – като например защо имат ефекта, който оказват върху толкова много аспекти на нашето здраве – от изследванията, които имаме, става ясно, че безспорно са много полезни както за паметта, така и за здравето на сърцето.

 

 

Брой порции от различни съдържащи флаваноли храни, необходими за получаване на 500 mg на ден.

A table showing the number of servings of certain foods which are needed to get 500mg of flavanols a day.

Gunter Kuhnle, Professor of Nutrition and Food Science, University of Reading

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: