
Любимият ви шоколад ще стане по-евтин: започнаха да използват какаото по нов начин
- Храни
- Текст:

Производството на шоколад преживява криза, тъй като добивите от какао намаляват поради болести по растенията и лошото време. Цените му се покачиха до рекордно високи нива, а фермерите в такива страни производителки като Кот д ' Ивоар и Гана изпитват трудности. Но учените от ETH Zurich възможно имат радикално решение, пише изданието Wired.
При новия метод за производство на какао се използва цялата какаова шушулка, а не само зърната. Околната месеста част образува сладък гел, който замества рафинираната захар в шоколадовите рецепти. Този процес може да направи производството на шоколад по-евтино и да го направи "по-устойчиво", както и да увеличи доходите на фермерите за сметка на използването по-голямата част от реколтата.
Вкусът на такъв шоколад е малко по-различен, той е с нотки на сушени плодове и повече киселинност, но запазва текстурата и "визуалната си привлекателност". Освен това, такъв подход позволява производството на горчив шоколад с по-малко количество какаови зърна..
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Световните цени на петрола намаляват с 1,7%

Търговската война между САЩ и Китай застрашава и руската икономика

Amazon изстреля в орбита първите си интернет спътници

Край на последния европейски оазис със „златни паспорти”

Светът отбеляза рекордни военни разходи от края Студената война

СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне

Въпреки разногласията заради търговската война, Китай ще сподели лунните проби със САЩ

САЩ и Украйна могат да подпишат тази седмица сделката за ресурсите
