
Любимият ви шоколад ще стане по-евтин: започнаха да използват какаото по нов начин
- Храни
- Текст:

Производството на шоколад преживява криза, тъй като добивите от какао намаляват поради болести по растенията и лошото време. Цените му се покачиха до рекордно високи нива, а фермерите в такива страни производителки като Кот д ' Ивоар и Гана изпитват трудности. Но учените от ETH Zurich възможно имат радикално решение, пише изданието Wired.
При новия метод за производство на какао се използва цялата какаова шушулка, а не само зърната. Околната месеста част образува сладък гел, който замества рафинираната захар в шоколадовите рецепти. Този процес може да направи производството на шоколад по-евтино и да го направи "по-устойчиво", както и да увеличи доходите на фермерите за сметка на използването по-голямата част от реколтата.
Вкусът на такъв шоколад е малко по-различен, той е с нотки на сушени плодове и повече киселинност, но запазва текстурата и "визуалната си привлекателност". Освен това, такъв подход позволява производството на горчив шоколад с по-малко количество какаови зърна..
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Най-голямото парче от Марс ще бъде продадено за милиони долари

Oasis се завръщат!

ЕС може да представи списък с мерки срещу Израел през следващата седмица

Русия официално призна талибанското управление на Афганистан

Защо в природата рядко се срещат сини животни и растения

Студенти от Лондон създадоха ракетен двигател на основа на пчелен восък

Ryanair увеличава размерите на безплатния кабинен багаж

Борсовите цени на газа в Европа нарастват в петък с до 1%
