
Любимият ви шоколад ще стане по-евтин: започнаха да използват какаото по нов начин
- Храни
- Текст:

Производството на шоколад преживява криза, тъй като добивите от какао намаляват поради болести по растенията и лошото време. Цените му се покачиха до рекордно високи нива, а фермерите в такива страни производителки като Кот д ' Ивоар и Гана изпитват трудности. Но учените от ETH Zurich възможно имат радикално решение, пише изданието Wired.
При новия метод за производство на какао се използва цялата какаова шушулка, а не само зърната. Околната месеста част образува сладък гел, който замества рафинираната захар в шоколадовите рецепти. Този процес може да направи производството на шоколад по-евтино и да го направи "по-устойчиво", както и да увеличи доходите на фермерите за сметка на използването по-голямата част от реколтата.
Вкусът на такъв шоколад е малко по-различен, той е с нотки на сушени плодове и повече киселинност, но запазва текстурата и "визуалната си привлекателност". Освен това, такъв подход позволява производството на горчив шоколад с по-малко количество какаови зърна..
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Мигрантската криза в Европа се задълбочава

Боливия слага край на две десетилетия управление на левицата

Противник на Ердоган печели президентските избори в Северен Кипър

Eвропейският съвет одобри пълно поетапно спиране на вноса на руски газ

Търговците са задължени да осигурят ефективна комуникация с потребителите

Европейският съюз ще създаде „Космически щит“ за защита на спътниците през 2026 г.

Прокуратурата на Париж разкри подробности за обира на Лувъра

В Германия откриха голямо находище на литий
