
Любимият ви шоколад ще стане по-евтин: започнаха да използват какаото по нов начин
- Храни
- Текст:

Производството на шоколад преживява криза, тъй като добивите от какао намаляват поради болести по растенията и лошото време. Цените му се покачиха до рекордно високи нива, а фермерите в такива страни производителки като Кот д ' Ивоар и Гана изпитват трудности. Но учените от ETH Zurich възможно имат радикално решение, пише изданието Wired.
При новия метод за производство на какао се използва цялата какаова шушулка, а не само зърната. Околната месеста част образува сладък гел, който замества рафинираната захар в шоколадовите рецепти. Този процес може да направи производството на шоколад по-евтино и да го направи "по-устойчиво", както и да увеличи доходите на фермерите за сметка на използването по-голямата част от реколтата.
Вкусът на такъв шоколад е малко по-различен, той е с нотки на сушени плодове и повече киселинност, но запазва текстурата и "визуалната си привлекателност". Освен това, такъв подход позволява производството на горчив шоколад с по-малко количество какаови зърна..
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Google ще плати $30 млн. по дело за събиране на данни за деца в YouTube

Учени възстановиха лицето на мумия на възраст над 3000 години

Телескопът „Джеймс Уеб“ откри нова луна около Уран

NASA и Google ще създадат изкуствен интелект-лекар за астронавтите

Европейските лидери: Путин блъфира

Тръмп засилва борбата с нелегалната имиграция

Риск ли са държавните субсидии в американските високи технологии

Google ще изгради първия ядрен обект за захранване на своите центрове за данни
