
Добра новина за любителите на шоколада – може да бъде по-здравословен
- Здравни
- Текст:

В произвеждания досега шоколад се използват какови зърна и пулп. Но учени от Технологичния университет в Цюрих (ETH) са открили, че вместо пула и част от добавяната гранулирана захар, може да се използва вътрешното покритие на какаовата шушулка, или т. нар. ендокарп.
Когато става въпрос за толкова търсен продукт като шоколада, замяната на съставки просто трябва да бъде незабележима. Новата рецепта, постигната след много проби и грешки, е резултат на дълга серия лаборатони опити, осъщкествени от учените в ETH ,стартиращата компания KОА и швейцарския производител на шоколад Felchlin.
Съвместният екип смята, че техният шоколад ще съдържа до 10% по-малко добавена захар. Въвеждането на какаовия ендокарп в рецептата води и до по-високо съдържание на фибри и намален процент наситени мазнини.
Новата формула е по-щадяща за околната среда, тъй като използва част от растението, която иначе се изхвърля, но има и друг икономически ефект: „Фермерите ще могат да продават не само какаовите зърна, но и смления на прах изсушен ендокарп”, посочва изследването, публикувано в сп. Nature.
Все пак пътят на новия шоколад до търговската мрежа ще бъде доста дълъг, тъй като в производството на основните съставки трябва да се интегрира и съответната производствена техника за сушене и смилане на суровината.
Така или иначе, новата рецепта, разработена от ETH вече е в процес на лицензиране.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

В Германия откриха голямо находище на литий

Тръмп иска да инвестира във Венецуела

Полската гранична охрана отри тунел под граничната бариера с Беларус

Медиен скандал във Великобритания: ВВС разпространява необективна информация

100 хиляди души: Мъск посочи броя на първите колонизатори на Марс

Медицинските съвети на изкуствения интелект могат да ни заблудят

Златото отбеляза добра седмица

Китай изведе на ниска орбита нова партида интернет сателити
