
Добра новина за любителите на шоколада – може да бъде по-здравословен
- Здравни
- Текст:

В произвеждания досега шоколад се използват какови зърна и пулп. Но учени от Технологичния университет в Цюрих (ETH) са открили, че вместо пула и част от добавяната гранулирана захар, може да се използва вътрешното покритие на какаовата шушулка, или т. нар. ендокарп.
Когато става въпрос за толкова търсен продукт като шоколада, замяната на съставки просто трябва да бъде незабележима. Новата рецепта, постигната след много проби и грешки, е резултат на дълга серия лаборатони опити, осъщкествени от учените в ETH ,стартиращата компания KОА и швейцарския производител на шоколад Felchlin.
Съвместният екип смята, че техният шоколад ще съдържа до 10% по-малко добавена захар. Въвеждането на какаовия ендокарп в рецептата води и до по-високо съдържание на фибри и намален процент наситени мазнини.
Новата формула е по-щадяща за околната среда, тъй като използва част от растението, която иначе се изхвърля, но има и друг икономически ефект: „Фермерите ще могат да продават не само какаовите зърна, но и смления на прах изсушен ендокарп”, посочва изследването, публикувано в сп. Nature.
Все пак пътят на новия шоколад до търговската мрежа ще бъде доста дълъг, тъй като в производството на основните съставки трябва да се интегрира и съответната производствена техника за сушене и смилане на суровината.
Така или иначе, новата рецепта, разработена от ETH вече е в процес на лицензиране.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

В Германия над 80 хиляди работници от промишлени предприятия излязоха на протест

Служителите на "Гласът на Америка" са пуснати в отпуск

Меркел неочаквано се изказа положително за Русия

Република Сръбска предложи на САЩ партньорство за редкоземните метали

Исторически момент: в САЩ "зелената" енергия за първи път надмина въглищата енергетика

Унгария оттегли ветото си, блокирало санкциите на ЕС срещу Русия

Световните цени на кафето достигнаха 13-годишен максимум

Foxconn: Не бързайте да отписвате инвестициите в изкуствения интелект
