Добра новина за любителите на шоколада – може да бъде по-здравословен

Добра новина за любителите на шоколада – може да бъде по-здравословен Снимка: ubernicear.live

Новата рецепта залага на неизползвани досега ценни съставки на какаото

В произвеждания досега шоколад се използват какови зърна и пулп. Но учени от Технологичния университет в Цюрих (ETH) са открили, че вместо пула и част от добавяната гранулирана захар, може да се използва вътрешното покритие на какаовата шушулка, или т. нар. ендокарп. 

Когато става въпрос за толкова търсен продукт като шоколада, замяната на съставки просто трябва да бъде незабележима. Новата рецепта, постигната след много проби и грешки, е резултат на дълга серия лаборатони опити, осъщкествени от учените в ETH ,стартиращата компания KОА и швейцарския производител на шоколад Felchlin.

Съвместният екип смята, че техният шоколад ще съдържа до 10% по-малко добавена захар. Въвеждането на какаовия ендокарп в рецептата води и до по-високо съдържание на фибри и намален процент наситени мазнини. 

Новата формула е по-щадяща за околната среда, тъй като използва част от растението, която иначе се изхвърля, но има и друг икономически ефект: „Фермерите ще могат да продават не само какаовите зърна, но и смления на прах изсушен ендокарп”, посочва изследването, публикувано в сп. Nature.

Все пак пътят на новия шоколад до търговската мрежа ще бъде доста дълъг, тъй като в производството на основните съставки трябва да се интегрира и съответната производствена техника за сушене и смилане на суровината. 

Така или иначе, новата рецепта, разработена от ETH вече е в процес на лицензиране. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: