Л. Богданов: Пандемията извади наяве стари затруднения на икономиката

Л. Богданов: Пандемията извади наяве стари затруднения на икономиката Снимка: интернет

Развититето на бизнеси с голяма добавена стойност e основeн структурен проблем на българската икономика, смята икономистът

Ковид-кризата показа колко е уязвима нашата икономика при шокови обстоятелства в глобален мащаб. Това заяви главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов по Bloomberg TV.

"Когато всички западноевропейски страни потъват, за съжаление, и ние потъваме с тях. Хубавото е, че не е в чак толкова голяма степен. Но тази свързаност, при липса на достатъчно диверсификация и тежест на новите индустрии, които не са толкова свързани с физически контакт, изигра лоша шега на България", коментира той.

Богданов смята, че през последното десетилетие българската IT индустрия се разраства, но все още сме изключително назад по отношение на този сектор, както от гледна точка на заетостта, така и спрямо добавената стойност.

Що се отнася до предстоящите избори, Лъчезар Богданов посочи, че каквото и да е новото правителство „по редица структурни въпроси ще започне „от нулата“.

"Тези реформи са формално свързани с плана за действие след присъединяването в ERM II, като засягат в огромна степен държавното управление. От една страна, държавните предприятия и начинът на тяхното управление и преодоляване на рискове, от друга страна - небанковият сектор, при който непрекъснато има наченки на дебат какво да се прави с част от дейностите в застраховането и пенсионните фондове", анализира икономическата ситуация Лъчезар Богданов.

Той напомни, че правителството обеща доста сходни неща в Националния план за възстановяване и устойчивост, каквито има и в програмата за действие след ERM II. „Но ми се струва, че работата в работни групи и администрацията в момента по-скоро е спряла в очакване на нова политическа воля", заяви икономистът.

Богданов се надява, че след изборите няма да спрат ключови инвестиционни проекти и някои от започналите реформи. Според него събираемостта за бюджета и разплащанията с бизнеса ще бъдат проблем.

Главният икономист на ИПИ сподели още мнението си, че относителният дял на туризма в българския брутен вътрешен продукт по естествен път ще започне да намалява, когато други сектори станат по-успешни със създаването на повече добавена стойност, привличайки постепенно квалифициран персонал. 

Именно създаването на добавена стойност e основeн структурен проблем на българската икономика, категоричен е икономистът.

Той потвърди, че по време на коронакризата при изпълнението на бюджета се вижда, че социалната система не може да поеме такъв тип шок. Икономистът на ИПИ информира, че по стандартните социални програми за подпомагане на практика няма промяна – хем има икономическа криза, хем има хора без доходи, а малкият бизнес е в затруднено положение.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: