Индия настига Китай

Индия настига Китай Снимка: https://pixabay.com/

До 2075 г. икономиката на Индия може да бъде втората по големина в света

Според прогнозите на американската инвестиционна банка Goldman Sachs до 2075 г. икономиката на Индия ще стане втора по големина в света, изпреварвайки не само Япония и Германия, но и САЩ, и ще се доближи до Китай, чийто темп на растеж напоследък се забавя.

Много от водещите световни корпорации вече започнаха да преместват производството си от Китай в Индия, което значително стимулира индийската индустрия, включително високите технологии.

Руската икономика не се споменава в прогнозата на Goldman Sachs.

 

 

Според анализатора на GS Сантану Сенгупта след 52 години размерът на икономиката:

   на Китай ще достигне 57 трилиона долара,
    на Индия - 52,5 трилиона долара,
    на САЩ - 51,5 трилиона долара,
    на Еврозоната - 30,3 трилиона долара,
    на Япония - 7,5 трилиона долара.

 

Ключов фактор за реализиране на икономическия потенциал на Индия, експертите на GS виждат нейното предимство в работната сила, както и култивирането на собствените й таланти.

„През следващите 20 години зависимостта на Индия ще бъде една от най-ниските сред регионалните икономики“, казва Сенгупта.

„Индия може да използва тази възможност, за да изгради своя производствен капацитет, да развие сектора на услугите и инфраструктурата.“

Сега икономиката на тази страна е петата по големина в света след САЩ, Китай, Германия и Япония.

GS отбелязва, че Индия вече показва добри резултати в иновациите и технологиите. Друг двигател ще бъдат солидни инвестиции от местния бизнес и държавата.

 

„Благодарение на благоприятната демография на Индия, икономическата ефективност вероятно ще се повиши заедно с ръста на доходите на домакинствата и процъфтяващия финансов сектор", се казва в прогнозата на Goldman Sachs.

„Всичко това прави капитала още по-достъпен за нови инвестиции."

Успехът на Индия в привличането на чуждестранни инвестиции, включително от водещи световни технологични корпорации, напоследък е очевиден. В началото на юни стана известно, че Google води преговори с доставчици за преместване на част от производството на смартфони Pixel от Китай в Индия. Сега много други технологични компании вече са направили това или планират да го направят.

Забавянето на икономиката, административните бариери в Китай, особено по време на пандемията от COVID-19 и тежките блокирания, както и нарастващото геополитическо напрежение, накараха все повече технологични компании да побързат да изтеглят производството си от Китай.

Сред тях са доставчици от Apple, Samsung, Microsoft, Amazon и много други. Така в края на 2022 г. износът на смартфони на Apple от Индия достигна 2,5 милиарда долара, което е два пъти повече от година по-рано.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: