Л. Богданов: Кризата свършва, икономиката се възстановява

Л. Богданов: Кризата свършва, икономиката се възстановява Снимка: pixabay.com

Втората вълна на пандемията се оказва по-слаба от предишна, мерките на правителството спасиха много бизнеси, казва главният икономист на ИПИ

Най-тежките месеци за българската икономика вече са отминали, въпреки че в икономиката все още се усещат последиците от пандемията от COVID-19. Втората вълна удари икономиката по-слабо, но въпреки това ни вкара в рецесия, макар и не така силна, както през пролетта на миналата година. “Това се вижда по броя на безработните от ноември - декември и трафика на товарния транспорт. Човечеството трябва да се научи, че съществува здравна криза и да се приспособи“. Това каза главният икономист на Института за пазарна икономика (ИПИ) Лъчезар Богданов по bTV.

Анализаторът смята, че държавните мерки са спестили огромен шок на икономиката, „който изживяхме през 2009 г., когато загубихме над 400 хиляди работни места и стотици фалираха. Сега БВП се сви с 8,6% през второто тримесечие на 2020 г. Отчита се и сериозен спад на инвестициите в България.“

Лъчезар Богданов е убеден, че въпреки административната тежест антикризисните мерки са спасили много бизнеси от фалит, след като България е последвала действията на другите страни.

„Дори и бизнесът, както и хората свикнаха, че ще трябва да живеем и работим в нови условия - да се пазим повече“, посочи той. По думите му още през 2019 г. се е усещало забавяне на икономическия ръст във водещите европейски предприятия, но COVID-19 е ускорил процеса.

"Факт е, че през март 2020 г. имахме административно наложено спиране на обществения живот, а породените страх и паника усилиха този ефект. Спомняме си, че през март и в България имаше бизнеси, които не бяха затворени, но спряха дейност, защото не знаеха какво да очакват, това се отнася и за домакинствата", напомни икономистът.

Анализът на ИПИ показва още, че през пролетта на миналата година над 100 хиляди души са останали без работа, като част от тях все още не могат да си намерят нова. Най-тежко бяха ударени работещите в търговията, хотелите и ресторантите.

Икономистът смята, че изходът от кризата е рестарт на инвестиционния процес.

"Българската икономика е зависима от европейската, в голяма степен сме интегрирани с нея. Въпросът е дали европейската икономика ще успее да рестартира и да изтегли като локомотив българската“, коментира Лъчезар Богданов.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: