20-те държави с най-големи петролни запаси в света към 2023 г.

20-те държави с най-големи петролни запаси в света към 2023 г.

По потребление на петрол в световен мащаб САЩ, Индия и Китай са начело

Производството на петрол е една от най-гледаните статистики в световната икономика, тъй като е пряко свързано с глобалната икономическа ефективност. Нещо повече, 2022 г. беше противоречива година и за черното злато с руската инвазия в Украйна, която преобърна глобалните вериги за доставки на петрол и страховете от спад в търсенето принудиха Саудитска Арабия и други страни от ОПЕК да намалят добива си – дори когато цените скачаха и намаляването на производството можеше да ги доведе до още по-високи нива.

Всъщност световните запаси от петрол не са безкрайни. С нарастващите икономики на Индия и Китай глобалното търсене на петрол непрекъснато нараства през последните няколко десетилетия. Според статистиката, събрана от Международната агенция по енергетика (МАЕ), търсенето на петрол е възлизало на 2,3 млн. тона през 1971 г. и се е удвоило до 4,6 млн. тона до 2019 г. – последната пълна година преди пандемията от коронавирус да преобърне световните икономики. По отношение на потреблението на петрол в световен мащаб, САЩ, Индия и Китай са начело, като само САЩ консумират 19,8 млн. барела петрол на ден през 2021 г., което представлява 21% от общото количество в света. От своя страна, взети заедно Индия и Китай са консумирали 19,55 млн. барела петрол – почти колкото американците, според данни на Администрацията за енергийна информация (EIA). 

Същата агенция смята, че настоящите петролни запаси са достатъчни, за да стигнат до 2055 г. – само след 37 години. Друга прогноза, направена от BP през 2013 г., показва, че към края на 2013 г. доказаните запаси от петрол в света ще стигнат само за 53 години, което означава, че целият петрол в света може да свърши до 2070 г. Стигаме до нашата собствена прогноза, като разделим най-новата като данни цифра от 1 757 млрд. барела петролни резерви на оценката на глобалното потребление от 97 млн. барела, за да заключим, че към момента настоящите петролни запаси се очаква да стигнат за още петдесет години. Динамиката на световния пазар за производство на петрол също се променя, като руската инвазия доведе до намаляване на санкциите срещу Венецуела и увеличаване на доставките на петрол от Иран.

Методологията

Използвани са данни от Администрацията за енергийна информация и други източници, за да отсеем държавите с най-големите запаси от суров петрол към 2021 г. За допълнителен нюанс бяха предоставени и най-новите статистически данни за производството за страните с любезното съдействие на Международната агенция по енергетика.

Ето кои са 20-те държави, които имат най-големи петролни запаси в света към 2023 г.

20. Република Азербайджан

Icon

Description automatically generated with medium confidence

Петролни резерви към 2021 г.: 7 млрд. барела

Република Азербайджан е европейска и азиатска държава с икономика от 160 млрд. долара. Въпреки че не е член на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), тя все пак тясно се координира с картела, за да управлява ежедневното си производство на петрол. Петролните резерви на Азербайджан възлизаха на 7 млрд. барела през 2021 г. – цифра, която е последно актуализирана през 2003 г. и също така се потвърждава от оценките на ОПЕК и BP за петролните резерви. Дневното производство на страната е 550 000 барела, а предлагането на течности се очаква да достигне 800 000 барела на ден през следващата година.

19. Република Ангола

Logo, icon

Description automatically generated

Запаси от петрол към 2021 г.: 7,78 млрд. барела

Република Ангола е африканска държава с БВП от 213 млрд. долара. Суровият петрол е най-големият й износ, който представлява повече от две трети от валутните приходи на Ангола. Приходите от петрол на Ангола също са източник на противоречия, като огромни суми пари остават неотчетени от хазната на Group Sonangol, която контролираше производството на петрол в страната до 2019 г. Ангола сега управлява своя добив на петрол чрез нов орган на име Национална агенция за нефт, газ и биогорива (ANPG).

18. Кралство Норвегия

A red and blue flag

Description automatically generated with medium confidence

Запаси от петрол към 2021 г.: 8,12 млрд. барела

Кралство Норвегия е европейска държава с шести по големина БВП на глава от населението в света от 78 128 долара. Освен това е един от най-големите производители на петрол в света, с прогнозен добив от 2,26 млн. барела на ден. Най-важното е, че Норвегия играе важна роля в заместването на руския петрол за нуждите на Европа и сега е най-големият европейски доставчик на газ. Освен това, последиците от руската инвазия в Украйна също стимулират производството на петрол в Норвегия, тъй като се очаква добивът да достигне 4,3 млн. барела през следващата година.

17. Република Еквадор

A picture containing text, clipart

Description automatically generated

Петролни резерви към 2021 г.: 8,27 милиарда барела

Република Еквадор е южноамериканска държава с БВП от 229 млрд. долара. Износът на суров петрол е голяма част от общия износ на страната и в крайна сметка представлява повече от една трета от общия пай. Петролните й резерви възлизат на 8,27 млрд. барела и последно са актуализирани през 2016 г. Освен това текущото производство на петрол в Еквадор е приблизително 490 000 барела на ден и страната се стреми да увеличи това до 600 000 барела на ден до 2025 г. Нейното производство на петрол се управлява от ЕП Petroecuador, а страната е бивш член на ОПЕК.

16. Народна демократична република Алжир

Logo

Description automatically generated

Петролни резерви към 2021 г.: 12,2 млрд. барела

Алжирската народна демократична република е африканска държава с голяма икономика от 600 млрд. долара, захранвана предимно от износа на петрол. Освен това е член на ОПЕК и износът на енергия, включително нефт, газ и рафинирани продукти, представлява повече от 90% от общия износ. Алжирската държавна петролна компания е Sonatrach, като законът на страната изисква всяка чуждестранна компания, която иска да работи в петролната индустрия на Алжир, да работи в партньорство със Sonatrach. Алжир е доставял 1,02 млн. барела петрол на ден през ноември 2022 г.

15. Федеративна република Бразилия

A picture containing text, businesscard, clipart

Description automatically generated

Петролни резерви към 2021 г.: 12,71 млрд. барела

Федеративна република Бразилия, известна просто като Бразилия, е петата по големина държава в света и най-голямата икономика в Латинска Америка. По-голямата част от производството на петрол в Бразилия е за тежък петрол, за разлика от лекия петрол, който се намира в Близкия изток. Нейната най-голяма петролна компания е Petróleo Brasileiro S.A. – Petrobras (NYSE:PBR – държавна компания, която често е в центъра на бразилската политика. По-голямата част от производството на петрол в страната е офшорно, като Petróleo Brasileiro S.A. – Petrobras представлява повече от 70% от производството.

14. Катар

Shape

Description automatically generated

Петролни резерви към 2021 г.: 25,24 млрд. барела

Държавата Катар е просперираща държава от Близкия изток, която преди беше член на ОПЕК. Това е един от най-големите региони за производство на газ в света и се възползва от руската инвазия в Украйна, за да сключи сделка за доставки на газ от Германия в средата на 2022 г. Европейското търсене също увеличи приходите на Катар от петрол и газ с 67% годишно за първото полугодие на миналата година, както и му позволи да отчете излишък от 6,7 млрд. долара за третото тримесечие.

13. Китайска народна република (КНР)

Background pattern

Description automatically generated

Петролни резерви към 2021 г.: 26,02 млрд. барела

Китайската народна република (КНР) е най-голямата икономика в света в номинално изражение и вторият по големина потребител на петрол. Водещите петролни компании в Китай, China Petroleum & Chemical Corporation (SHA:600028.SS) и PetroChina Company Limited (SHA:601857.SS) са сред първите три най-големи петролни компании в света по отношение на приходите, изпреварени само от Саудитският петролен гигант Saudi Arabian Oil Company. Освен това се смята, че стратегическият петролен резерв на Китай е един от най-големите в света, с приблизително 400 млн. барела петрол към 2016 г.

12. Република Казахстан

A picture containing logo

Description automatically generated

Петролни резерви към 2021 г.: 30 млрд. барела

Република Казахстан е една от най-големите страни без излаз на море в света и се намира в Централна Азия. Износът му разчита предимно на енергийни продукти, които често съставляват повече от половината от общия износ на Казахстан. Страната достави 1,68 млн. барела петрол през 2022 г., а нейната държавна петролна компания KazMunaiGaz (KMG) листна акциите си на фондовия пазар за първи път през декември 2022 г.

11. Федерална република Нигерия

Shape

Description automatically generated

Петролни резерви към 2021 г.: 36,89 млрд. барела

Федерална република Нигерия е африканска държава, която е една от най-големите икономики на континента. Петролът и свързаните с него продукти съставляват повече от 80% от износа на Нигерия, а страната е и член на ОПЕК. Нигерийският петрол често е с високо качество, тъй като е лек и с ниско съдържание на сяра. Мултинационални компании като Shell plc (NYSE: SHEL) и Exxon Mobil Corporation (NYSE: XOM) са силно ангажирани в производството на петрол в Нигерия. Страната е член на ОПЕК и е произвела 1,13 млн. барела петрол през ноември 2022 г.

 

Следва продължение!

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: