Крах на икономиката: Какво ще донесе на света конфликтът между Израел и ХАМАС

Крах на икономиката: Какво ще донесе на света конфликтът между Израел и ХАМАС Снимка: pixabay.com

Bloomberg: светът го чака рецесия, ако конфликтът на Израел с Хамас се проточи

Световната икономика ще изпадне в рецесия, ако войната в Близкия изток се проточи и се разрасне, пише Bloomberg.

Атаката на ХАМАС и израелският отговор вече доведоха до големи човешки жертви. Но разрастването на конфликта, включително възможното увеличение на страните, участващи в него, ще доведе до други последици: рязко покачване на цените на петрола и глобален икономически спад.

Ако Иран бъде въвлечен в конфликта, цените на петрола могат да скочат до 150 долара за барел. В същото време растежът на глобалната икономика ще се срине до 1,7%. Такава рецесия ще доведе до спад на световното производство с 1 трилион долара, изчисляват в Bloomberg Economics.

Редица страни все още не могат да се възстановят заради скока на инфлацията, причинен от енергийната криза (например, както в Европа, поради отказа от руски газ). Разширяването на конфликта в Близкия изток, който е нефтодобивен регион, може дори да повлияе на изборите за президент на САЩ през 2024 г., тъй като цените на бензина са "ключът" към настроението на избирателите.

Във всички тези случаи последиците ще бъдат едни и същи: по-скъп петрол, по-висока инфлация и по-бавен икономически растеж. Само мащабът на проблемите ще бъде различен.

Сценарий 1

Конфликтът ще се ограничи до ивицата Газа. Тогава един от възможните варианти за развитие ще бъде затягането на САЩ по отношение на иранския петрол. В този случай увеличението на цените на петрола ще бъде 3-4 долара. И въздействието върху световната икономика при този сценарий ще бъде минимално.

Сценарий 2

Прокси война между Израел и Иран. В този случай се очаква цената на "черното злато" да се повиши до 94 долара за барел (с 10 процента). Ръстът на световната икономика ще се забави до 0,3 процентни пункта, т.е. световният БВП ще нарасне до 2,4%. Глобалното производство ще пропусне 300 милиарда долара.

Сценарий 3

Пряк конфликт между Иран и Израел. Този сценарий е малко вероятен, но много опасен. На първо място, трябва да се изхожда от това, че напрежението между свръхдържавите ще се изостри: САЩ ще подкрепят Израел, а Русия и Китай ще задълбочат връзките си с Иран.

Поскъпването на петрола ще доведе до ръст на световната инфлация с 0,2 процентни пункта до 6%. Следователно, централните банки ще трябва да затегнат парично-кредитната политика.

Цената на петрола ще скочи до 150 долара за барел. Световната икономика ще нарасне само с 1 процентен пункт — до 1,7 процента. Глобалната инфлация ще бъде 6,7%. При такива условия за Америка ще бъде трудно да изпълни целевия си показател за инфлация от 2 процента. Това означава, че бензинът ще продължи да поскъпва, а шансовете на Джо Байдън отново да стане президент на САЩ ще бъдат драстично намалени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: