20-те държави с най-големи петролни запаси в света към 2023 г. – част 2

20-те държави с най-големи петролни запаси в света към 2023 г. – част 2

За колко още време светът има петрол?

Както стана ясно, петролните резерви са сред най-следените статистики в световната икономика, пряко свързани с глобалната икономическа производителност. 

Независимо от повсеместната му употреба, световните запаси от петрол не са безкрайни. Според данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ), Администрацията за енергийна информация (EIA), ОПЕК и други източници, настоящите петролни запаси се очаква да стигнат за още петдесет години.

Ето и отличниците по петролни запаси в света към 2023 г.

10. Съединени американски щати

Background pattern

Description automatically generated

Петролни резерви към 2020 г.: 47,10 млрд. барела

Съединените американски щати, или просто САЩ, са най-голямата икономика в света в номинално изражение, както и най-големият потребител на петрол в света. Потреблението на петрол в Америка е било 19,89 млн. барела на ден през 2021 г., а страната има и един от най-големите петролни резерви в света, който възлиза на 378,6 млн. барела към декември 2022 г. САЩ са дом на някои от най-големите петролни компании в света, като Exxon Mobil Corporation (NYSE: XOM), която е най-голямата петролна компания в света след китайските и саудитските държавни компании.

9. Либия

Logo

Description automatically generated with medium confidence

Петролни резерви към 2021 г.: 48,36 млрд. барела

Държавата Либия е северноафриканска страна, която също е член на ОПЕК. Тя направи важно съобщение през декември 2022 г., когато правителството отмени форсмажорните обстоятелства върху дейностите по производство на петрол и поиска от глобалните компании да започнат производствени дейности. Производството на петрол в Либия се повиши рязко през 2022 г., като страната достави 1,15 млн. барела само през ноември.

8. Обединени арабски емирства

Shape, rectangle

Description automatically generated

Петролни резерви към 2021 г.: 97,8 милиарда барела

Обединените арабски емирства са страна от Близкия изток с икономика от 779 млрд. долара и висок БВП на глава от населението. Петролът и свързаните с него продукти формират близо една четвърт от износа на държавата и тя подписа сделка с малайзийската държавна петролна компания Petroliam Nasional Berhad (Petronas) през декември 2022 г. за нови проучвания за петрол на сушата. ОАЕ също са член на ОПЕК и са произвели 3,29 млн. барела петрол през ноември 2022 г.

7. Кувейт

Shape

Description automatically generated with low confidence

Запаси от петрол към 2020 г.: 101,5 млрд. барела

Кувейт е западно-азиатска държава, член на ОПЕК. Петролните продукти представляват повече от половината от нейния износ, а националният производител на петрол е Kuwait Petroleum Corporation. Кувейт е произвел 2,68 млн. барела петрол през ноември 2022 г., което го прави четвъртият по големина в ОПЕК. Повечето кувейтски петрол се купува от азиатските страни.

6. Руска федерация

A picture containing rectangle

Description automatically generated

Петролни резерви към 2020 г.: 108 млрд. барела

Руската федерация е трансконтинентална страна, богата на природни ресурси. Въпреки че Русия е водеща в производството на природен газ, тя също така разполага със значителни запаси от петрол, които възлизат на 108 млрд. барела през 2020 г. според BP. Тя откри, че е трудно да продава петрол на западните страни тази година поради санкциите, и вместо това се обърна към Индия и Китай за продажбите си – на много намалени цени. Руският петрол е ограничен до 60 долара за барел от западните страни, за да се ограничи способността му да финансира войната в Украйна.

5. Република Ирак

Logo

Description automatically generated with medium confidence

Петролни резерви към 2021 г.: 145 млрд. барела

Република Ирак е държава от Близкия изток, член на ОПЕК. Износът на петрол е най-голямата част от икономиката й и се изчислява, че през 2021 г. повече от 90% от валутните приходи на Ирак идват от продажбата на суров петрол. Ирак е също вторият по големина производител на петрол в ОПЕК, тъй като е изпомпвал 4,45 млн. барела през ноември 2022 г. Основни играчи в иракската петролна индустрия са PetroChina Company Limited (SHA:601857.SS) и BP p.l.c. (NYSE:BP). Ирак също се възползва от значително нарастване на производството си тази година, но има опасения, че то може да спадне през 2023 г.

4. Канада     

Icon

Description automatically generated with medium confidence

Петролни резерви към 2021 г.: 170,3 млрд. барела

Канада е северноамериканска държава с БВП от 2,24 трлн. долара. По-голямата част от петролните й запаси се намират в нефтените пясъци Атабаска, а най-голямата петролна компания в Канада е Canadian Natural Resources Limited (NYSE::CNQ). Канада беше четвъртият по големина производител на петрол през 2021 г., когато произвеждаше 5,54 млн. барела на ден. Потреблението на държавата беше сравнително по-ниско, възлизайки на 2,26 млн. барела, което направи Канада нетен износител на петрол. Canadian Natural Resources Limited се стреми да увеличи производството си на петрол до 1,1 млн. барела през 2023 г.

3. Ислямска република Иран   

Text

Description automatically generated with medium confidence

Петролни резерви към 2021 г.: 208,6 млрд. барела

Ислямска република Иран, е западно-азиатска страна, чийто петрол е една от най-противоречивите теми в света. Иранският петрол е строго санкциониран от САЩ, което в крайна сметка ограничава броя на клиентите, които могат да го купуват. Основната петролна компания на Иран е National Iranian Oil Company, която в даден момент беше втората по големина петролна компания в света по отношение на приходите, но последните данни са по-трудни за определяне. Основен производител на петрол в страната е Националната иранска компания за рафиниране и дистрибуция на петрол (NIORDC). Иранският петрол често се купува от Индия и Китай, като покупките на Китай достигнаха рекордни нива миналата година.

2. Кралство Саудитска Арабия (KSA)

Петролни резерви към 2021 г.: 258,6 млрд. барела

Кралство Саудитска Арабия (KSA) е доминиращ играч в световната петролна индустрия и най-големият производител на петрол от ОПЕК, който достави 10,48 млн. барела през ноември 2022 г. Националната петролна компания на Саудитска Арабия, Saudi Arabian Oil Company (TADAWUL:2222.SR), е и най-голямата петролна компания в света по генерирани приходи. Саудитска Арабия попадна в полемика по-рано тази година, когато реши да намали производството на петрол, въпреки че цените се повишиха след руската инвазия в Украйна.

1. Боливарска република Венецуела

Background pattern

Description automatically generated

Петролни резерви към 2021 г.: 303,8 млрд. барела

Боливарска република Венецуела е южноамериканска държава. Макар да има най-големите доказани петролни запаси в света, Венецуела се нарежда сравнително ниско в списъка на страните производителки на петрол. Въпреки това, руската инвазия в Украйна и произтичащото от това прекъсване на веригата за доставки на петрол може да промени нещата, тъй като САЩ облекчиха някои от своите санкции срещу страната. Венецуела също така предостави лиценз на Chevron Corporation (NYSE: CVX) за възобновяване на петролни операции в страната.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: