Актуална информация за епидемичната обстановка на 10.02.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 10.02.2021 г. Снимка: Getty Images

Обобщение на събитията от деня

У нас

България ще поръча допълнително над 3 милиона дози ваксини срещу Covid-19 от типа РНК. Такива са продуктите на „Пфайзер“/„Бионтех“ и на „Модерна“. Като причина за решението министърът на здравеопазването Костадин Ангелов посочи намалените доставки на ваксината на „АстраЗенека/Оксфорд“ за ЕС. Според него с новата заявка ще бъдат осигурени достатъчни количества, така че всички български граждани да имат възможността да избират с коя ваксина да бъдат имунизирани.

Носенето на маски е задължително и на открито в Кюстендил и областта за срок от 14 дни, считано от днес, 10 февруари, заради разрастващата се епидемия в града и региона. Засилва се и контролът на входа на болницата в Кюстендил, както и достъпът до нея на заразени лица. До 21 февруари ще има филтър за влизащите в градската поликлиника. В областта за последните 24 часа са установени 48 новозаразени с коронавирус.

Потвърдените случаи на коронавирусна инфекция в област Добрич за изминалата седмица са 24. Сред тях са и трима учители и един ученик. Поставените под карантина лица са 145. Десет от установените положителни за Ковид-19 лица са хоспитализирани, като пет се лекуват в Отделението за реанимация. Под карантина са поставени 16 деца и 3 лица от персонала от втора група, плюс още 23 деца от трета група на  ДГ № 23 в Добрич, както и 13 деца и 3 лица от персонала от втора група на ДГ „Здравец“, Балчик. Вчера под карантина са поставени и децата от 8 „а“ клас на ПГ по земеделие „Тодор Рачински“ в Генерал Тошево.

Данните за България

1 212 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 13 228 теста. Положителни са малко над 9% от направените проби, сочат данните на Единния информационен портал.

Като излекувани за последното денонощие са отчетени 459 души, починалите са 62. В болница са настанени 3 129 души, 266 от тях в интензивни отделения.

Най-много са новите случаи в София-град (313). Следват Пловдив (113) и Бургас (105).

Националната информационна система показва, че новият коронавирус е констатиран при общо 9 735 медицински служители  у нас. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 37.

За 24 часа у нас са ваксинирани 3 540 души, с което общият брой на поставените дози става 62 428. С поне една доза вече са ваксинирани общо 44 482 души, като на 17 946 от тях са поставени две дози (40,3% от общия брой ваксинирани).

По света

В дни на строг локдаун навлиза гръцката столица Атина и цялата област Атика, където живее половината от 11-милионното население на страната.

Причините са рязкото покачване на броя на хоспитализираните в област Атика и увеличаването на заразените с новия щам. Мерките включват пълно затваряне на всички търговски обекти,  затваряне на училищата за 17 дни, строг контрол върху движението на жителите в областта и забрана за напускане на района. Мерките за цялата област Атика са в сила от 11 до 28 февруари.

Над 45 000 души са починали с Covid-19 в най-многолюдния американски щат Калифорния, според данни, актуални към вторник (9 февруари) вечерта. Ню Йорк, който бе силно засегнат в по-ранната фаза на пандемията, е съобщил за 44 693 смъртни случая, свързани с коронавируса.

САЩ са съобщили за общо 27,25 милиона заразени и 468 559 починали с коронавирусна инфекция. Малко над 79 000 души са били хоспитализираните вчера, което е най-ниският дневен брой от средата на ноември.

Испания, която е сред най-силно засегнатите от пандемията държави, премина прага от три милиона заразени.  През последните 24 часа броят на потвърдените инфекции нарасна с 16 402, съобщи министерството на здравеопазването. Само САЩ, Индия, Бразилия, Великобритания, Русия и Франция са съобщили за по-голям брой заразени с Covid-19 от Испания. През последните 24 часа испанските здравни власти са регистрирали 766 смъртни случая, което е най-високият брой от април. Общо над 63 000 испанци са починали с коронавирусна инфекция.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: