Актуална информация за епидемичната обстановка на 9 февруари 2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 9 февруари 2021 г. Снимка: pixabay

Обобщение на събитията от деня.

У нас

Пристигна пратката със 17 550 дози от ваксините срещу Covid-19 на Pfizer/BioNTech. От логистичния център на Летище София ваксините ще бъдат разпределени до всички точки на страната, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Здравният министър Костадин Ангелов обяви, че ограничителните мерки у нас няма да бъдат затягани до достигането на средно 200 новозаразени на 100 хиляди души за две седмици.

В област Велико Търново 36% от училищния персонал е пожелал да се ваксинира. В Горна Оряховица, Велико Търново и Свищов са ваксинирани с първа доза на „Pfizer“ 351 педагози. 

Данните за България

1 115 са положителните проби за Covid-19 за последното денонощие при направени 11 637 теста, съобщи Единният информационен център.
Активните случаи в момента са 21 374, от тях 3 057 се лекуват в болнични условия, а 274 пациенти са в интензивни отделения.
За последното денонощие са излекувани 804 души. С усложнения от Covid-19 през последните 24 часа са починали 89 души.

За денонощието са ваксинирани 1 850 души. От началото на кампанията на 27 декември 2020 г. ваксинираните у нас са общо 58 888.

По света

Във Франция продължава тенденцията за нарастване на хоспитализациите на пациенти с Covid-19. В страната са хоспитализирани общо 28 037 души, като за последните 24 часа в болничните отделения са приети нови 1 889 пациенти. Броят на хората в отделенията за интензивно лечение също нараства. Същевременно училищните лекари във Франция настояват за ново затваряне на училищата за период от четири седмици.

Европейският съюз финализира сделка с Pfizer/BioNTech за доставка на още 300 милиона дози от ваксината им срещу Covid-19, съобщи Ройтерс. Съгласно новата сделка държавите от ЕС вече са поръчали 200 милиона дози за доставка тази година, а преговорите за сроковете за други 100 милиона дози още продължават.

В някои аптеки в Австрия вече може да се направи безплатен бърз антигенен тест за Covid-19. Това съобщи на пресконференция президентката на камарата на аптекарите Улрике Мурш-Едлмайер. Засега само 20% от аптеките в страната имат такава готовност, но техният брой ще се увеличава. 

Експертите на Световната здравна организация, които от един месец са в Китай, отхвърлиха спорната теория, че Covid-19 е създаден в лаборатория в град Ухан. Според тях болестта произхожда от прилепи и вероятно се е прехвърлила върху хората чрез друг бозайник, но конкретно от кой животински вид засега все още не са успели да установят.

Великобритания ще изисква от всички пристигащи по два теста за коронавирус по време на задължителната им 10-дневна карантина. Мерките влизат в сила от 15 февруари и целят предпазване от новите щамове на вируса.

Иран започна ваксинация срещу коронавируса с руската ваксина "Спутник V".  В болница "Имам Хомейни" в Техеран се проведе церемония, отбелязваща началото на кампанията за ваксинация, която бе излъчена по телевизията. 

Китай предложи ваксини срещу Covid-19 на страни от Централна и Източна Европа и призова за по-голямо сътрудничество в тази сфера. До момента Сърбия е получила 1 милион дози от китайска компания, а Унгария е сключила споразумение с китайски производител на ваксини.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: