Актуална информация за епидемичната обстановка на 8 февруари 2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 8 февруари 2021 г.

У нас 

България е в начална фаза на плавен подем на заболеваемостта, увеличават се и пациентите с COVID-19 в лечебните заведения, съобщиха членовете на НОЩ. По думите на председателя  проф. Венцислав Мутафчийски за последната седмица увеличението на болните с новия вирус в лечебните заведения е с 10%, а повишението на заболеваемостта на 14-дневна база е с около 40%. 

През първата седмица на март очакваме над 160 000 дози. Това заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов на работна среща при премиера Бойко Борисов. Кирилов подчерта, че значително се увеличава доставката на ваксини и информира, че Европейска агенция по лекарствата извършва предварителен преглед на ваксината на „Новавакс“ и се очаква през следващите седмици Европейската комисия да сключи договор за доставка с производителя ѝ. Това ще е седмата ваксина в портфолиото на ЕС и първата антигенна. По отношение на руската ваксина „Спутник“ директорът на ИАЛ заяви, че Европейската агенция по лекарствата все още извършва научни консултации, тъй като няма достатъчно данни за нея. 

Проф. Тодор Кантарджиев съобщи, че засега в България няма доказани случаи на новите варианти на коронавируса - латиноамериканския и южноафриканския. Той призова влизащите в страната да спазват стриктно противоепидемичните мерки. Кантарджиев информира още, че в момента у нас няма доказани случаи на грип А и на грип Б, тъй като противоепидемичните мерки дават резултат и основно се разпространява COVID-19.

Здравният министър Костадин Ангелов опроверга неверни твърдения за спиране на заплащането от 1000 лева на работещите на първа линия медици в системата на здравеопазването и извън нея. Здравният министър подчерта, че парите са осигурени, продължава изплащането им и правителството ще подкрепя всеки един медик в битката с COVID-19. 

От днес започват записванията за консултации на пациенти, преболедували COVID-19, в Александровска болница и в Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс. Не е задължително желаещите да са били пациенти на тези болници. Преди дни министърът на здравеопазването Костадин Ангелов представи „ПостКовид програмата за консултиране, долекуване и рехабилитация", по която гражданите ще могат да се възползват от консултации в двете болници безплатно.  

Очакваните тази сутрин 17 550 дози от препарата на Pfizer не пристигнаха на Летище София. Самолетът на компанията доставчик не е успял да излети от Лайпциг заради влошени метеорологични условия. Все още не е ясно кога ваксините ще тръгнат към страната. Тази седмица се очаква и доставка от Moderna, която ще включва 6000 дози. 

С ваксината на „Астра Зенека", която пристигна вчера, започна третата фаза от имунизацията срещу COVID-19. В този етап на ваксинацията влизат служители, участващи в основни за обществения живот дейности, както и заетите с провеждането на изборите представители на ЦИК, СИК и РИК. 

Данните за България 

Данните на Единния информационен портал показват, че новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 182. Положителни са 6,8 на сто от направените общо 2663 теста. Най-много са новозаразените в София - 80, следват Благоевград с 27 и Кюстендил с 14 нови случая. Общо 3126 пациенти с коронавирус остават в болница, от тях 278 са в интензивни отделения. Излекуваните за последното денонощие са 60, 20 души са загубили битката с болестта. Сред медицинския персонал са потвърдени общо 9667 случая на коронавирус, включително 3112 лекари и 3175 медицински сестри.  
Общият брой на поставените ваксини у нас е 57 038, като ваксинираните за последното денонощие са 22-ма.  

По света 

С тестове от врата на врата в съответните райони здравните власти в Англия се опитват да пресекат разпространението на южноафриканския вариант, преди той да подкопае ваксинационната кампания в страната. До момента в Обединеното кралство са открити над 100 заразени с този вариант на вируса. Страната изпреварва Европейския съюз с имунизациите - 11,5 милиона британци вече са получили първа доза ваксина, отбелязва Асошиейтед прес.  

Евродепутати от комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент обвиниха Европейската комисия в сериозна зависимост от фармацевтичните компании при сключването на договори за производството на ваксини срещу COVID-19. Те заявиха, че липсва и прозрачност за доставките на ваксини в повечето страни-членки до юни. Председателят на комисията Паскал Канфен заяви, че е постигнат частичен успех за прозрачността на сключените договори и мотивира искането това да продължи с две причини - създаване на доверие и избягване на фалшивите новини. предаде БНР. Според него за ЕС са осигурени 2,3 млрд. ваксини до този момент, което позволява да се ваксинира цялото население на Общността два пъти. Той обаче добави, че няма прозрачност за доставката им по страните членки до юни, като се изключат само три държави - Дания, Франция и Швеция. 

Европейската комисия съобщи, че проверява дали мерките, въведени от Белгия по границите заради пандемията, отговарят на европейското законодателство. Ограниченията на свободата на движение заради общественото здраве трябва да бъдат съразмерни на заплахата, посочи говорител на комисията. По-рано тази година в Белгия бе въведено ограничение на правото за преминаване на държавната граница, от което се предвиждат множество изключения, едно от които е за служители на фирми с белгийски собственик. Правителството на  страната реши да удължи настоящите мерки заради коронавируса до 1 април, като здравните експерти изключват възможността за по-ранно отваряне на сектора на хотелиерството, обяви премиерът Александър де Кроо.  

Швейцария ще изисква от днес, 8 февруари 2021 г., всички, пристигащи със самолет, да представят отрицателен резултат от PCR тест. За гражданите, които влизат на територията на конфедерацията от рискови страни и региони, тестът се изисква независимо от транспортното средство. Изследването трябва да е направено до 72 ч. преди пристигане. Децата до 12-годишна възраст са освободени от това изискване. 

Австрия се подготвя предпазливо да разхлаби някои ограничения, включително да се позволи на магазини, които не са от първостепенно значение, и на училищата да отворят отново. Вчера обаче страната затегна контрола по границите с всички съседни страни. Австрийските власти препоръчват пътувания, които не са от съществена необходимост, да се избягват по време на пандемията.  

Днес е денят на „голямото отваряне” след втория локдаун в Кипър. След месец „под ключ” днес се отварят всички магазини, търговски центрове и молове. В класните стаи се връщат около 70 000 учители и ученици от държавните и частните начални училища, както и от завършващите класове. Те са извън училище от месец и половина, когато излязоха в коледна ваканция. Отново отварят врати театри, кина, музеи и църкви, но с изисквания за брой посетители. Разрешават се и домашни посещения на до четирима души. Остават ограниченията за движение (с два есемеса на ден) и събирания на публични и частни места, както и вечерният час от 21,00 до 5,00 ч. Всички, които се връщат на работните си места днес, задължително трябва да имат отрицателен резултат от бърз тест за COVID-19. За целта Министерството на здравеопазването организира безплатна национална скринингова кампания. От днес компаниите са задължени да осигуряват ежеседмично тестване на минимум 20% от служителите си.  

Министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан изрази надежда, че имунизацията на населението ще бъде ускорена с новите, по-гъвкави правила за това кой да получава с предимство ваксина срещу COVID-19. От днес се позволяват изключения в определянето за приоритетно ваксиниране, за да не се налага да се изхвърлят дози. Предвижда се да се ползват с предимство хората под 65 години за ваксината на „Астра Зенека", която по преценка на Германия не би трябвало засега да се прилага на по-възрастните. Това ще освободи повече дози от препаратите на „Пфайзер/Байонтех" и „Модерна" за хора над 80 години, обясни германският министър.  

Република Южна Африка ще спре временно прилагането на ваксината на „АстраЗенека", съобщи Reuters. Решението е било взето след най-новите данни за ограничено действие на препарата срещу южноафриканския щам на коронавируса. Дали ще бъде потвърдено или отменено, зависи от препоръките на учените. По-рано медиите цитираха проучване на Университета Витватерсранд в Йоханесбург, според което ваксината на „АстраЗенека" не успява да предотврати леки или умерени проявления на щама. Надежда дава обстоятелството, че никой от двете хиляди участници в изследването не е развил тежки симптоми. От компанията заявиха, че работят върху подобряване на ваксината и могат още през есента да са готови със защита срещу южноафриканския щам. 


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: