Актуална информация за епидемичната обстановка на 05.02.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 05.02.2021 г. Снимка: pixabay

По света

За да се постигне колективен имунитет срещу COVID-19 в световен мащаб,  трябва да бъдат ваксинирани около две трети от световното население, т.е. четири до пет милиарда души. „Всеки трябва да получи и двете дози - тоест [ще са необходими] 10 милиарда дози от ваксината“, съобщи Ричард Хортън, главен редактор на медицинското списание Lancet.

Локдаунът заради COVID-19 повиши глобалните температури. Според изявление на учените, ограниченията и намалената обществена активност, свързани с COVID-19, са повлияли на емисиите на замърсители в атмосферата. В резултат на това в течение на няколко месеца на миналата година се е наблюдавало повишаване на температурата на планетата.

Великобритания реши, че от 15 февруари пристигащите от над 30 държави ще трябва да остават под 10-дневна карантина в хотели, предаде ДПА. Здравното министерство заяви днес, че това се налага, за да се предотврати разпространението на нови разновидности на коронавируса.

Пpeдceдaтeлят нa Eвpoпeйcкaтa кoмиcия (ЕК) Уpcyлa фoн дep Лaйeн за първи път призна за пропуски пpи дoгoвapянeтo нa вaкcинитe cpeщy СОVІD-19. Tя стори това в интервю пред гepмaнcкия вecтник "Зюдойче Цайтунг". Фон дер Лайен допусна също така, че са възможни и още затруднения при доставките на ваксини.

Правителството на Чехия затяга от днес правилата за влизане в страната заради усложняване на ситуацията с коронавируса, съобщи Чешкото радио, цитирано от БНР. Чешки граждани и чужденци, които пристигат от държави с висок риск за пренасяне на заразата, ще трябва да представят документ за отрицателен резултат от PCR тест и да останат в петдневна самоизолация.

Ангела Меркел не изключва периодично ваксиниране срещу COVID-19.

Израел удължава до неделя срока на третия си локдаун, въведен заради коронавируса, след което действащите в национален мащаб ограничения бавно ще започнат да отпадат, съобщи правителството в изявление, цитирано от Ройтерс.

Според Световната здравна организация (СЗО) броят на хората в света, заразени с коронавирус, е надхвърлил 103,9 милиона, от които 2,2 милиона са починали. Според университета "Джон Хопкинс" заразилите се в света са повече от 104,8 милиона души, а  починалите са над 2,2 милиона.

У нас

Според  Единния информационен портал, за изминалото денонощие са регистрирани 54 смъртни случая, с което общият брой на жертвите от началото на пандемията става 9 272. За сравнение, в четвъртък бяха отчетени 40 починали, а в сряда - 36.

Ръст  има и при положителните проби. За последните 24 часа те са 883 от общо 10 541 теста (5 460 PCR и 5 081 антигенни). Това означава, че 8.4% от тестовете са положителни.  

Интерактивна карта в Гугъл ще показва всички ваксинационни центрове в България. Работим по проекта, заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол. До момента в страната има 276 имунизационни пункта.

От днес пътуващите за Чехия български граждани трябва да представят негативен антигенен или PCR тест за COVID-19, направен не повече от 48 часа преди пътуването, съобщиха от външното ни министерство. Пет дни след пристигането трябва отново да се направи PCR тест, който да бъде представен на местната хигиенно-епидемична служба, а дотогава влезлите в Чехия са длъжни да се самоизолират. До 10 дни след пристигането си пък са задължени да носят хирургична или предпазна маска стандарт FFP2. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: