Ново огнище на птичи грип установи БАБХ в Плевенско

Ново огнище на птичи грип установи БАБХ в Плевенско Снимка: pixabay

Болестта е регистрирана в птицеферма в град Славяново

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново огнище на заболяването Високопатогенна инфлуенца А (грип) по птиците в обект за отглеждане на бройлери в град Славяново, област Плевен, съобщиха от Министерство на земеделието, храните и горите. 

Пробите от обекта, дали положителен резултат, са взети във връзка с предприетите от ОДБХ Плевен мерки след установяването на първото огнище на зараза, също в Славяново.

В обектите са отглеждани около 55 хиляди кокошки. Предстои евтаназиране на заболелите и контактни птици по хуманен начин, в съответствие с изискванията на Регламент (ЕО) № 1069/2009.

По-рано в други два обекта в Славяново, където са били отглеждани около 166 хил. пекински патици, както и в една птицеферма с около 99 хил. кокошки носачки също беше открита заразата. 

Издадена е заповед на изпълнителния директор на БАБХ за засилване на мерките за биосигурност и повишена бдителност за клинични прояви на заболяването в животновъдните обекти за отглеждане на птици на територията на цялата страна.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: