Нов световен рекорд на пазара за работещи кучета

Нов световен рекорд на пазара за работещи кучета Снимка: australiandoglover.com

Обучено овчарско куче е продадено за £ 19 200 (€ 22 320) на търг за работещи кучета

На годишния търг на асоциацията Casterton Kelpie през уикенда двегодишното „всестранно развито“ овчарско куче от породата австралийско келпи стана притежание на анонимен пастир.

Продажбата надвиши предишната рекордна цена за работещо куче - бордър коли, продадено за £ 18 900 миналата година в Обединеното кралство. На търга са били продадени 51 обучени за работа кучета и малки кученца келпи. Едно от породистите кутрета също е постигнало рекордна цена за възрастта и „образованието” си - почти € 5800. 

Породата овчарски кучета австралийско келпи е селектирана в края на ХIX век в Австралия за паша на овце и говеда, но развъждането ѝ започва в средата на миналия век. За предци на келпитата се смятат английските колита, но има доста обосновани предположения, че австралийското диво куче динго също има пръст във формирането на породата. 

Съвременните келпита са не само незаменими помощници в животновъдството, но силният им спортен дух ги прави предпочитани участници в състезания. Със своята бързина, ловкост и находчивост четирикраките пастири превръщат надпреварата в истинска атракция, особено в дисциплините кучешко фризби и танци в свободен стил.

Собственикът на развъдника и дресьор на кучето-рекордьор каза пред пред ABC News, че неговият възпитаник има „страхотен характер”, чудесен инстинкт и е толкова добър в работата си, защото просто „разбира за какво става дума”. Треньорът се раздели със съжаление със своя любимец, който според него е неуморим универсален помощник, но не пропусна да подчертае и страхотния му храктер - „едно жизнерадостно момче, което би ходило на работа осем дни в седмицата, ако можеше”.

Ценната овчарка е перфектно обучена да използва стадния инстинкт на добитъка, за да го насочва в желаната посока спокойно и непринудено, но упорито. А при внушителния вид, бързина и смелост на породата, едва ли евентуален крадец на два или четири крака би имал шанс да се сдобие с плячка. В такива случаи особено важна е още една характеристика на австралийските келпита - те имат много широк ъгъл на зрение и нищо не убягва от очите им. Наблюдават стриктно стадата, но същевременно няма да пропуснат непривичен за пасищата или стопанствата обект и не го изпускат от поглед, докато не се оттегли – доброволно или не.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: