Информационна кампания за поведението в планината след инцидента край Белица

Информационна кампания за поведението в планината след инцидента край Белица

Какво е подходящото поведение на хората спрямо представители на вида кафява мечка ще обясняват специалисти

Започва информационна кампания сред хората за поведението им в планината, каза за БТА кметът на Белица Радослав Ревански. Повод за кампанията стана случай от петък (2 юли), когато местна жена беше нападната от мечка, докато бере гъби в гората, вследствие на което получи множество наранявания по крайниците. За щастие при инцидента няма сериозни травми по пострадалата.  

Мястото на инцидента над град Белица беше посетено от специалисти още в същия ден. Според заключението им контактът е възникнал поради несъзнателно скъсена дистанция между пострадалата и животното, а инцидентът най-вероятно е случаен. 

За да се избегнат подобни срещи между дивите животни и хората, от общината днес организират среща между местните жители и представители на различни институции. „Не може да гледаме на животните като на врагове и в същото време не искам никой да гледа на хората като врагове на животните", посочи кметът на Белица и допълни, че иска обаче хората да бъдат защитени. 

След инцидента общинското ръководство поиска мечката да бъде отстреляна.Петицията срещу искането на кмета събра близо 10 000 подписа само за два дни. Според инициаторите на подписката хората отдавна са прекрачили прага на допустимото отношение към животните, а в конкретния случай най-вероятно ставало дума за мечка, която има малки и се е почувствала застрашена. 

МЗХГ даде разрешение за отстрел на мечката днес, 5 юли, с довода, че дивото животно е опасно за хората.

Убиването на дивото животно трябва да е последното нещо, което да се направи, обобщи управителят на Парка за танцуващи мечки край Белица Димитър Иванов. По думите му има редица мерки, с които може да се прогони мечката, преди да се прибегне до най-крайната. Вероятно причина за реакцията на животното е страх, а инцидентът не е следствие от преднамерени действия нито от страна на мечката, нито от страна на човека, каза още Димитър Иванов.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: