Министърът на земеделието иска независим одит на ДФ „Земеделие“

Министърът на земеделието иска независим одит на ДФ „Земеделие“ Снимка: кадър NOVA

Проф. Христо Бозуков подчерта, че там проблемите са най-големи

„Заварих лежерно безхаберие във всички структури на системата.“ Това заяви пред БНР министърът на земеделието проф. Христо Бозуков, като подчерта, че целта на извършените в  министерството смени е да се повиши контролът. 

Сред причините за освобождаването на досегашния изпълнителен директор на БАБХ проф. Бозуков посочи „сключени договори, които са доста съмнителни“. По думите на служебния министър много от дейностите, които БАБХ трябва да изпълнява, са прехвърлени на частни фирми под предлог липса на достатъчно капацитет и средства, а всъщност сключените договори показват, че сумите, за които са сключени, са доста сериозни. „Сега, с влизането на новия директор, ще имаме достъп до цялата информация в Българската агенция по безопасност на храните и ще излязат много интересни неща, не само по този случай“, коментира министърът на земеделието по казуса с т.нар. златен гьол, който е причина за отстраняването и на други директори на Агенцията. 

Относно освобождаването и на директори на държавни горски предприятия министър Бозуков посочи, че тези предприятия не са добри стопани на българската гора и са се превърнали в дърводобивници, „защото от финансовите резултати зависят и техните заплати, които са немалки“. Христо Бозуков огласи информация, че в определени райони населението се агитира и „притиска в една или друга посока“ от служители на горските предприятия, включително със служебен превоз със свалени опознавателни знаци. 

Има скорошен доклад на Сметната палата за „Напоителни системи“, който не е предоставен на министъра и министерството като принципал на дружеството, стана ясно още от казаното от проф. Бозуков. „Предполагам там има доста критични забележки, особено върху обществените поръчки. Освен това аз имам вече и доста сериозна информация за нарушения, които са извършвани в „Напоителни системи“, доста са. Най-дребният – това, че е извършен ремонт на автомобил, който е собственост на майката на директора на „Напоителни системи“, за около 2800 лева, за сметка на предприятието.“ Бозуков допълни, че има и несъбрани от години задължения за около 4 милиона лева, издадени на база на съдебни решения. „И учудващо е защо не са направени никакви постъпки за събиране на тези милиони.“ 

По темата за заменките Бозуков изтъкна, че министерството няма как самостоятелно да разваля договори и прокуратурата трябва да се намеси. 

Ще се опитаме да помогнем на някои сектори като розопроизводители и пчелари. Има известни малки резерви в Държавен фонд „Земеделие“, каза още Христо Бозуков, като допълни, че вече е подадено искане за нотификация пред Европейската комисия за необходимите средства.  

Проверките в ДФ „Земеделие“ предстоят, каза още Бозуков. Той подчерта, че според него там проблемите са най-тежки и най-сериозни и министърът няма да успее да се справи с тях само със собствени средства. „Там трябва да се влезе с независим одит. Там има затлачени неща от години и проекти, забавяни с години по неизвестни причини“, заяви той, като обеща всичко да стане ясно след проверката. Бозуков обясни, че ще бъде направена работна гупа с участието на Министерство на финансите и член на АДФИ. Очаква се проверката да започне още в края на тази или началото на другата седмица.  

Ще свърша това, което е по силите ми и в рамките на закона. Най-важното е да се даде една нова насока на работата в институциите, да се повиши контролът и изпълнението на задълженията от агенциите, като те бъдат еднозначни за всички“, каза в заключение министърът. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: