Производителите на плодове и зеленчуци ще получат помощ от 90 млн. лв.

Производителите на плодове и зеленчуци ще получат помощ от 90 млн. лв.

При някои от ставките има значително увеличение

Държавен фонд „Земеделие“ ще изплати на 1 март 2021 г. субсидиите на земеделските стопани, заявили площи с плодове, зеленчуци и оранжерийно зеленчукопроизводство през кампания 2020. Ставките са определени със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Това съобщават от пресцентъра на МЗХГ. 

Размерът на ставките при някои от схемите е увеличен с близо 55% спрямо 2019 г. Ръстът е вследствие на допълнителното финансиране по схемите за обвързана подкрепа от направения трансфер на средства от ПРСР към Директни плащания за Кампания 2020, както и от завишения контрол от страна на МЗХГ и ДФ ,,Земеделие“, чиято цел е недопускане на заявяване на обвързана подкрепа без реална продукция. 

При подпомагането на производителите на плодове от основната група е определена ставка от 2 252,97 лева за първите 30 ха, а над 30 ха -1 501,98  лева. При схемата за обвързано подпомагане на производителите на домати, краставици, корнишони и патладжан за първите 30 ха е заложена ставка от 2 090,37 лв./ха, а над 30 ха – 1 393,58 лв. 

"Най-високото увеличение на ставките с 54 на сто е при картофите, лука и чесъна. При повечето от основните плодове подпомагането е завишено с 20%", каза преди дни министър Танева. Тя обясни скока с прехвърлените 140 млн. лева от селската програма директни плащания и допусна, че коректните градинари ще получат повече и заради увеличените проверки и отстраняване на некоректните.  

В миналогодишната кампания бяха установени над 11 000 дка площи, заявени по схемите за обвързано подпомагане, върху които не бе намерен нито един зеленчук. Все още обаче няма публична информация кои са нарушителите и как са санкционирани. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: