В Китай е изграден най-големият и високотехнологичен многоетажен свинекомплекс в света

В Китай е изграден най-големият и високотехнологичен многоетажен свинекомплекс в света Снимка: PigProgress

Изграждането на такива огромни многоетажни ферми е един от начините да се удовлетвори нарастващото търсене на свинско месо в Китай

В Еджоу, провинция Хубей, Китай, са построени два свиневъдни комплекса с височина 26 етажа. Новият комплекс продължава традицията за изграждане на многоетажни животновъдни площадки. Площта на всяка сграда е 400 000 квадратни метра, а устройството им е твърде интересно, съобщава изданието PigProgress.

Основен акционер в корпорацията, осъществила строителството, е местен производител на цимент: топлината, генерирана от циментовия завод, също се използва за отопление на фермата. Проектът представлява една от най-модерните свинеферми в Китай. Заявените преимущества са ефективността на труда, екологично чистото производство и по-ниската съвкупна себестойност.

Град Еджоу се намира на около 80 км югоизточно от Ухан. Комплексът е с капацитет да произвежда 1,2 милиона прасета за клане годишно (което е еквивалентно на около 108 000 тона свинско месо годишно), а инвестиционните разходи се изчисляват на около 4 милиарда юана (570 милиона евро).

В края на миналата година Zhongxing Kaiwei и Jiahe Agriculture and Animal Husbandry подписаха споразумение за сътрудничество за закупуване на свине, за да започнат да запълват едната сграда от завършения комплекс. Zhongxin Kaiwei предостави 21 600 свине майки и 55 нереза от провинция Гуангдонг.

Подземни канали за движение на свинете

Според условията на договора прасетата се доставят на четири партиди в периода между 25 септември и 30 ноември миналата година. Животните влизат в сградите чрез подземни канали за движение на прасета. След това те се отправят към определените им етажи чрез един от шестте 40-тонни товароподемни асансьора.

Храна и питейна вода

Във всяка от двете 26-етажни сгради първите два етажа се използват за функционални цели – например за подготвяне и подаване на фураж. Започвайки от третия етаж и нагоре, всеки етаж функционира като ферма с 1000 свине майки на всеки етаж и с производствен капацитет от 25 000 свине майки за клане годишно. Общо 48-те производствени цеха позволяват производството на 1,2 милиона свине за клане годишно.

Повече от 30 000 контролни точки

Китайски журналисти съобщават, че централната диспечерска зала на приземния етаж подготвя фуражите и питейната вода за всеки етаж. Показателите за температура, влажността на околната среда, концентрацията на токсичните газове могат да се наблюдават и контролират в реално време. Повече от 30 000 контролни точки помагат да се определи точното хранене на всяко едно прасе. Огромни тръбопроводи снабдяват прасетата с вода.

Система за пречистване на отпадъците на базата на биогаз

Системата за пречистване е проектирана да премахва свинските отпадъци и след това да ги преобразува в чиста енергия за производството на енергия и отопление. При това се задейства система за анаеробна ферментация, която намалява изпарението на миризливите газове с повече от 90%.

Според официалните оценки, търсенето на свинско месо в Китай през следващото десетилетие ще се увеличи от 51,77 милиона тона на 60,77 милиона тона. Изграждането на такива огромни многоетажни ферми е един от начините да се удовлетвори нарастващото търсене.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: