Засилен внос на яйца със съмнително качество преди Великден

Засилен внос на яйца със съмнително качество преди Великден Снимка: pixabay

От птицевъдния бранш у нас очакват, подобно на предишни години, да има сериозен внос на залежали яйца от преди католическия Великден

Традиционно вносните яйца преди празника са около една трета от предлаганите в търговската мрежа у нас, коментира пред NOVA Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България. В много случаи става въпрос за яйца със съмнително качество.

„Обикновено това са яйца, които са останали от преди католическия и протестантския Великден. Яйцата при нормални условия се държат не повече от 28 дни, след това годността им спада. Няма и гаранция, че се произвеждат от птици, които са здрави", предупреди Белоречков.

Ежегодно за Великден в България се купуват около 30 милиона яйца. От тях вносът от Полша и Германия е около 10 милиона, при това предлагани обикновено на по-ниски с около 10% цени.

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) уверяват, че контролът по празниците е завишенСлужителите на агенцията вече проверяват по борси, пазари, производствени обекти, търговски складове и заведения за обществено хранене за начина на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата. Вземат се проби за лабораторно изследване на яйцата с произход ЕС и трети страни. Следи се и дали не се продават яйца от непроверени източници.

Според Белоречков обаче контролът е труден, понеже често една част от партидата е чиста, а друга – заразена. „Опаковката на кутията с яйца може да е българска, но яйцата да са вносни, тъй като имаме и вносители, които преработват тук яйцата“, сигнализира той.

 Потребителите следва да търсят печата „BG” върху черупката на яйцата, което потвърждава българското производство. 

Сигнали на граждани при съмнение за качеството ще се приемат на горещия телефон 0700 122 99 и онлайн на сайта на БАБХ.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: