Провеждат анкети сред родителите за масовото тестване на учениците

Провеждат анкети сред родителите за масовото тестване на учениците Снимка: pixabay

МОН започна проучване на нагласите за провеждането на бързи антигенни тестове сред децата.

Във връзка с писмо с изх. № 9105-46 от 5.02.2021 г. на заместник–министъра на образованието Таня Михайлова, училищата изпратиха на родителите анонимни анкети, за да се изясни дали ще получат тяхното одобрение за провеждането на масови тестове за COVID-19.

Към допитването е приложена разяснителна информация, че антигенните тестове за определяне на причинителите на заразни заболявания се използват от дълги години в медицинската практика. Тяхното предназначение е да откриват специфична чужда част (антиген) от причинители в изследваната проба, което се изразява като положителен резултат от съответното изследване. Съответно бързите антигенни тестове за COVID-19 са насочени към определени белтъци (антигени) на вируса SARS-CoV-2.

Резултатите от тестовете са готови в рамките на един час, което позволява лесно и бързо изследване на повече хора. Изследването се предвижда да бъде извършвано от медицински специалисти. То е по желание, като за малолетни и непълнолетни деца е необходимо да има съгласие от родител.

До 10-и февруари образователните инспекторати трябва да изпратят обобщени данни каква част от родителите са съгласни на децата им да бъдат направени антигенни тестове. Попълването на анкетата, изпратена от училищните директори, е доброволно.

По повод допитването министър Красимир Вълчев коментира пред БНР, че ако то бъде въведено, ще разполагаме с по-добра картина на заболеваемостта и съответно кризата с пандемията ще може да се управлява по-добре. „Проблемът е, че резултатите са валидни за съответния ден”, обясни още министърът и добави, че има възможност учениците да бъдат тествани няколко пъти. Той апелира родителите да се възползват от тази възможност.

Същевременно родители в социалните мрежи задават въпроса не се ли обезсмисля цялото допитване заради факта, че в анкетата може да се гласува повече от 1 път и следователно резултатът може да не отговаря на истината.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: