Кибернасилието срещу непълнолетни е скочило драстично през 2020 г.

Кибернасилието срещу непълнолетни е скочило драстично през 2020 г. Снимка: pixabay

Тийнейджърите често стават обект на изнудване чрез унизителни фотомонтажи, отмъщения с порнографско съдържание, различни обиди и заплахи

Според статистиката на ООН онлайн тормозът нараства прогресивно през последните няколко години, но от началото на изолацията през 2020 г. се е увеличил чувствително.

Най-много сигнали постъпват за нарушаване на личните данни. На второ място са случаите на „заплахи от разпространение на сексуално съдържание, изнудване чрез уебкамери заради компрометиращи видеоклипове или снимки, на които са сложени имената на жертвите, без значение дали са истински или монтаж”, показват данни на френската асоциация e-Enfance. Според нея във Франция през 2020 г. кибернасилието срещу непълнолетни се е увеличило с 57%, като най-засегнати са юношите на възраст между 15 и 17 години, съобщава Le Figaro.

Проучване на ООН сред тийнейджъри от 30 държави през 2019 г. разкрива, че всеки трети от тях е станал жертва на киберпреследване, а всеки пети е пропуснал училище заради това явление.

В България данните на УНИЦЕФ и Дружеството на психолозите, изнесени през 2020 г., сочат, че 23% от учениците на възраст между 10 и 14 г. са били подложени на онлайн тормоз поне веднъж през последната учебна година. Също така 13% от учениците признават, че самите те са използвали кибертормоз срещу друг човек поне веднъж през последната година.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: