
Тест на колбаси "Бургас" показа, че в тях има и месо
- Месопреработватели
- Текст:

Шпековият салам с името Бургас е част от комунистическото минало на България. Както и много други останки от историята, той се е превърнал в легенда и провокира носталгични асоциации. Рецептата за този колбас е разработена някъде в миналото, когато приготвянето на салами е централизирано в големите областни предприятия. Оригиналният производител е Родопа-Бургас.
Автентичната рецепта е много проста: едросмляно (3 до 30 мм късчета) свинско (60%) и говеждо (40%) месо, сол, натриев нитрит за консервант, подправки (основно черен пипер на зърна) и вода. Като изключим подправките и водата, това са само 4 съставки!
Имайки отправна точка, рецепта и БДС стандарт, експертите от "Активни потребители" оцениха доколко сегашните наследници, носещи името Бургас (с включени 25 марки колбаси), съответстват на оригиналния колбас.
За целта те разработват скала от 6 критерия за присъствие на добавени съставки: 1) нишесте и фибри; 2) захари; 3) оцветители; 4) животински субпродукти; 5) индустриални суровини; 6) мононатриев глутамат.
Съвременните колбаси Бургас значително са „забогатели“. Освен четирите съставки, усреднено в тях се установяват 14,7 компонента, т.е. почти 4 пъти повече. Рекордьор е продуктът Аро на Метро с 23 съставки, описани в етикета, а най-близко до оригинала е КФМ Бургас - със 7.
Екстремалното нарастване в броя на компонентите се дължи на влагането на технологични добавки (Е-номера) и всякакви други нетипични за колбасите суровини. Благодарение на „усъвършенстваните“ рецепти потребителите могат да консумират резултатите от прогреса на индустриалната химия – малтодекстрини, нишесте, протеинови изолати/хидролизати/екстракти, растителни фибри, фуражни добавки от овес, остатъци от млечната индустрия, китайската чудо подправка глутамат и др.
Иновации има и във видовия произход на месото, поне при 7 марки е добавено пилешко, въпреки, че то обичайно не се използва при трайните салами. При други се влагат субпродукти, като свински кожички или техен хидролизат и механично отделено месо.
Някои изводи и препоръки за потребителите
- Колбасите, съдържащи в наименованието си Бургас, са най-разпространените шпекови салами на пазара. Съществуват компании, предлагащи повече от една търговска марка с това име.
- При налична автентична рецепта и действащ БДС 18-86, съвременните наследници нямат нищо общо с оригинала. Те всъщност и не твърдят, че се придържат към БДС и в действителност от миналото в употреба е само известното име на продукта.
- Налични са множество и изключително разнообразни рецепти за шпеков салам Бургас. Общо при повечето от тях е добавянето на съвременни технологични добавки и индустриално произведени суровини, заместители и животински субпродукти. Оригиналната рецепта от миналото е напълно пренебрегната и подменена.
- Трябва да започне сериозен разговор по темата кой и как може да използва наименованието „Бургас“ в името. Сегашният хаос вреди на месопреработвателния бранш.
- Предложената от "Активни потребители" система за оценка на качеството позволява на потребителите да се ориентират колко далеч от автентичната рецепта е съответния съвременен колбас.
- Препоръката на Асоциацията е потребителите да консумират салами с числова оценка не повече от 2, и съдържащи до 10 компонента в описанието на етикета. Изключват се водата и подправките. От тестваните 25 търговски марки на горните изисквания съответстват само 5, т.е. 20%.
- Други възможни критерии за оценка са твърдостта и текстурата на салама, въпреки че те до голяма степен са субективни. Качественият шпеков колбас трябва да е по-твърд при пипане и с характерна мозаична текстура. Последното се дължи на използването на едросмляно месо, най-типичната и видима за потребителите характеристика на оригиналната технология;
- Като потребители ние може да стимулираме желанието си да консумираме качествени колбаси, като не купуваме ерзац-салами, натъпкани със заместители и индустриална химия.
- Проблемът с лошото качество на шпековите колбаси, произвеждани в България, трябва да се адресира чрез действия от страна на Българската агенция по безопасност на храните и браншовата организация на месопреработвателите.
Любопитна информация
Месо, но не съвсем
Примери за нетипични месни съставки, които се влагат в салами Бургас:
• птиче месо
• пилешко месо
• свински сърца
• свински кожички
• свински колаген
• механично отделено свинско месо
• механично отделено птиче месо
• свински хемоглобин
• животински и млечен протеин
Вегетарианска мода
Примери за растителни съставки, които се влагат в салами Бургас:
• картофено нишесте
• целина
• растителни фибри/ без глутен
• соев протеин
• соеви фибри
• пшенични фибри
• овесени фибри
• синап
• концентрат от червено цвекло
• хидролизиран растителен протеин
За повече вода
Примери за водозадържащи съставки, които се влагат в салами Бургас:
• карагенан
• трансглупаминаза
• гума арабика
• гума ксантан
За проучването:
В проучването са включени 25 марки шпеков салам, съдържащи в наименованието „Бургас“, закупени от търговската мрежа. Продуктите са фотографирани. Описана е цялата информация от етикетите. Компонентният състав е сортиран по категории, сравнен и анализиран.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Световните цени на петрола намаляват с 1,7%

Търговската война между САЩ и Китай застрашава и руската икономика

Amazon изстреля в орбита първите си интернет спътници

Край на последния европейски оазис със „златни паспорти”

Светът отбеляза рекордни военни разходи от края Студената война

СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне

Въпреки разногласията заради търговската война, Китай ще сподели лунните проби със САЩ

САЩ и Украйна могат да подпишат тази седмица сделката за ресурсите
