Daily Mail: Китай преодоля законите на физиката при тестването на свръхзвукова ракета

Daily Mail: Китай преодоля законите на физиката при тестването на свръхзвукова ракета Снимка: https://pixabay.com/

На 27 юли Китай проведе тест в небето над Южнокитайско море, по време на който свръхзвукова планираща бойна глава, движеща се пет пъти по-висока от скоростта на звука, изстреля ракета.

Това съобщава Daily Mail, позовавайки се на данни на военни от САЩ. Медии отбелязват, че досега никоя друга страна не е успяла да демонстрира подобни инженерни успехи.

Агенцията за напреднали изследователски проекти в областта на отбраната (DARPA) и  Министерството на отбраната на САЩ не са успели да разберат как точно Китай е успял да постигне такива резултати и ги описа като „преодоляване на ограниченията на физиката“. В момента експертите на Пентагона изучават данните от теста.

Също така, според съобщения в медиите, не е известно с каква цел може да бъде използвана ракета, изстреляна от свръхзвуков апарат.  В района на изпитанията не се е виждала ясна цел и след това ракетата пада във водата. Някои експерти от Пентагона смятат, че става дума за ракета въздух-въздух, други - за начин за унищожаване на вражески отбранителни системи, които могат да свалят свръхзвуков апарат.

Китай отрича да е правил такъв тест със свръхзвукова ракета. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: