Кой ще тества учениците: родители или учители

Кой ще тества учениците: родители или учители Снимка: https://pixabay.com/

Две мнения се открояват на фона на дебата за това, кой трябва да тества учениците. Едното е на Деян Стаматов, а другото на Янка Такева

Ето какво смята Деян Стаматов, председател на работодателите в системата на образованието и директор на 119-о СОУ в столицата:

"Засега няма отговор на много от въпросите, но ние се надяваме по-скоро да се върнат децата в училище, но пък заболеваемостта виждаме, че расте всеки ден".

Тестовете кой ще ги прави - два са начините - в къщи или децата биха могли сами да си ги правят под надзора на учителя. Резултатът излиза след 10 минути, без да е необходимо да се носят в лаборатория.

По думите му учителят само ще наблюдава тестването. Ако тестването се прави от родителите, това ще внесе повече спокойствие за преподавателите.

Неизвестността обаче създава известно напрежение", смята Диян Стаматов.

По думите на Стаматов в 119-о училище около 10 деца са в онлайн режим на обучение по принцип.

"Но аз се надявам в бъдеще все по-малко да са родителите, които не желаят децата им да се тестват. Тестването трябва да започне ден по-скоро.

Защото всички останали европейски страни отдавна преодоляха този проблем и излизат от кризата. А в Германия, които не желаят да се тестват, не ползват услугата образование...", посочи още Стаматов.

По думите много малко от учителите нямат зелен сертификат или пък не са преболедували. Ваксинираните учители са около 50 на сто, заяви Стаматов пред БНР. Останалите ще се тестват през ден, за да има ефективен учебен процес.

Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители:

Имаме решение на отрасловия съвет, между 8 и 10 ноември трябва да се върнат децата от 1-ви до 4-ти клас. Тестването е решение, но трябва да се прави от родителите. Това тестване трябва се извършва не от учителите в училище, както иска сега някой да ни вмени това задължение, то трябва да се извършва от родителите и да идват с направения тест в училище, ако ние ги правим трябва да загубим един учебен час. Това заяви в "Денят започва" Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

По думите ѝ се водят разговори учителите да получават допълнително заплащане на първа линия като лекарите. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: