Просветният министър не е съгласен с отмяната на матурите за IV и X клас

Просветният министър не е съгласен с отмяната на матурите за IV и X клас Снимка: МОН

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев не възнамерява да предлага в парламента отмяна на Националното външно оценяване в IV и X клас.

Независимо от апела, който омбудсманът отправи преди десетина дни да бъдат отменени тази година изпитите, министър Вълчев категорично заяви позицията си пред БНТ, че това не е необходимо. По думите му епидемичната обстановка през юни, когато се провеждат матурите, няма да бъде по-лоша, отколкото е в момента.

Той припомни, че за учениците от I до III клас бе дадена възможност учебната година да се удължи с три седмици, а за учениците от IV до VI клас – с две седмици. От тази възможност са избрали да се възползват 313 училища в страната. 

Според образователния министър дистанционното обучение е по-добра алтернатива от пълната липса на обучение, но в никакъв случай не е пълноценна алтернатива на присъствената форма. Причината е, че намалява мотивацията за учене, ефективността на педагогическото взаимодействие отслабва и това се отразява по-сериозно на по-малките ученици.

По думите на министъра, присъственото обучение на началните класове не е по-малко в сравнение с предходни години. Обратното – като цяло те са учили повече, тъй като в предишни години се провеждаха една седмица екскурзии, имаше две-три седмици грипни ваканции или ваканции поради усложнена климатична обстановка, допълни той. 

По отношение на V – XII клас Вълчев информира, че близо 600 деца са избрали да се обучават онлайн от вкъщи. Той обясни, че повечето родители искат децата им да учат в клас. В заключение министърът коментира, че мерките през януари са дали ефект и близо половината ученици са могли да учат през целия месец – най-добрата новина, с която можем да се поздравим.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: