Световната здравна организация разби митовете за коронавирус

Световната здравна организация разби митовете за коронавирус Снимка: Freeimages.com

Експертите от СЗО - с официално изявление за заблудите около вируса

На своя официален уебсайт Световната здравна организация (СЗО) разби най-широко разпространените митове за новия вирус. Фактите, според експертите, са:


Излагането на слънце или на температури над 25 градуса НЕ предотвратява COVID-19. Можете да се заразите с COVID-19, независимо колко е слънчево или горещо времето. Страни с горещо време съобщават за случаи на COVID-19. За да се предпазите, не забравяйте да измивате ръцете си често и старателно и да не докосвате очите, устата и носа си.  

Можете да се възстановите от коронавирус! Заболяването от коронавирус НЕ означава, че ще го имате цял живот.
Повечето от хората, които хващат COVID-19, могат да се възстановят и да елиминират вируса от телата си. Ако се разболеете, не забравяйте да лекувате симптомите си. Ако имате кашлица, треска и затруднено дишане, потърсете медицинска помощ рано - но първо се обадете на вашия лекар по телефона. Повечето пациенти се възстановяват благодарение на подходящи медицински грижи.

Консумацията на алкохол не ви предпазва от COVID-19 и може да бъде опасна. Честата или прекомерната консумация на алкохол може да увеличи риска от здравословни проблеми. 

COVID-19 вирусът се разпространява в райони с горещ и влажен климат. От доказателствата досега вирусът COVID-19 може да се предава във ВСИЧКИ ОБЛАСТИ, включително райони с горещо и влажно време. Независимо от климата, вземете защитни мерки, ако живеете в или пътувате до рисков район.

Студеното време и снегът НЕ МОГАТ да убият новия коронавирус. Няма причина да се смята, че студеното време може да убие новия коронавирус или други заболявания. Нормалната температура на човешкото тяло остава около 36,5 °C до 37 °C, независимо от външната температура или времето. Най-ефективният начин да се предпазите от новия коронавирус е като често почиствате ръцете си с разтвори на алкохолна основа или ги измивате добре със сапун и вода.

Може ли ултравиолетова дезинфекционна лампа да убие новия коронавирус? UV лампите не трябва да се използват за стерилизиране на ръце или други области на кожата, тъй като UV лъчението може да причини дразнене на кожата.

Колко ефективни са термичните скенери за откриване на хора, заразени с новия коронавирус? Термичните скенери са ефективни при откриване на хора, които са развили треска (т.е. имат по-висока от нормалната телесна температура) поради инфекция с новия коронавирус. Те обаче не могат да открият хора, които са заразени, но все още нямат треска. Това е така, защото отнема между 2 и 10 дни, преди хората, които са заразени, да се разболеят и да имат завишена температура.

Може ли пръскането с алкохол или хлор по цялото тяло да убие новия коронавирус? Не. Пръскането на алкохол или хлор по цялото тяло няма да убие вируси, които вече са навлезли в тялото ви. Пръскането на такива вещества може да бъде вредно за дрехите или лигавиците (т.е. очите, устата). Имайте предвид, че както алкохолът, така и хлорът могат да бъдат полезни за дезинфекция на повърхности.

Ваксините срещу пневмония предпазват ли ви от новия коронавирус? Не. Ваксините срещу пневмония, като пневмококова ваксина и ваксина срещу хемофилус тип B (Hib) грип, не осигуряват защита срещу новия коронавирус. Вирусът е толкова нов и различен, че се нуждае от собствена ваксина. Изследователите се опитват да разработят ваксина срещу 2019-nCoV (коронавирус) и СЗО подкрепя техните усилия. Въпреки че тези ваксини не са ефективни срещу 2019-nCoV, ваксинацията срещу респираторни заболявания е силно препоръчителна, за да запазите здравето си.

Новият коронавирус влияе ли само на по-възрастните хора, или по-младите хора също са податливи? Хората от всички възрасти могат да бъдат заразени. Възрастните хора и хората с предшестващи медицински състояния (като астма, диабет, сърдечносъдови заболявания) изглежда са по-уязвими и е по-вероятно да се разболеят тежко от вируса. 

Ефикасни ли са антибиотиците за предотвратяване и лечение на новия коронавирус? Не. Антибиотиците не действат срещу вируси, а само срещу бактерии. Новият коронавирус 2019-nCoV е вирус и следователно антибиотиците не трябва да се използват като средство за профилактика или лечение. Ако обаче сте хоспитализирани за 2019-nCoV, може да получите антибиотици, тъй като е възможна бактериална инфекция.

Има ли специфични лекарства за предотвратяване или лечение на новия коронавирус? Към днешна дата няма конкретно лекарство, което да лекува новия коронавирус 2019-nCoV. Въпреки това заразените с него трябва да получат подходящи грижи за облекчаване и лечение на симптомите, а тези с тежко заболяване трябва да получат оптимално добри грижи. Някои специфични лечения се изследват и ще бъдат тествани чрез клинични изпитвания. СЗО помага да се ускорят усилията за изследователска и развойна дейност с редица партньори.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: