
Опровергаха мита за подобряване на настроението от сладкото
- Диетология
- Текст:

Изданието „Ридус” разговаря с лекаря-ендокринолог Егана Королева за това как сладкото влияе на настроението. В рамките на интервюто специалистът опровергава мита, че богатите на захар храни допринасят за повишаване на настроението.
Според Королева сладкишите, напротив, могат да повлияят негативно на настроението на човека.
„При употребата на захар и сладкиши ендорфините - хормоните на щастието, рязко се увеличават. Те нарастват, човек получава прилив на сили, еуфория. Но както нивото на хормоните рязко се повишава, така след кратко време настъпва и рязко спадане.“
Тя обяснява този факт с това, че най-вероятно молекулите на захарта способстват за извеждането на молекулите на магнезия. Процесът на понижаване на кръвната захар води до това, че човек започва да се чувства по-зле, отколкото преди да е ял сладко.
В допълнение ендокринологът обръща внимание на факта, че магнезият, който е необходим за поддържане на нервната система и пълноценния сън, се извежда от тялото, когато човек изпитва стрес.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Световните цени на петрола намаляват с 1,7%

Търговската война между САЩ и Китай застрашава и руската икономика

Amazon изстреля в орбита първите си интернет спътници

Край на последния европейски оазис със „златни паспорти”

Светът отбеляза рекордни военни разходи от края Студената война

СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне

Въпреки разногласията заради търговската война, Китай ще сподели лунните проби със САЩ

САЩ и Украйна могат да подпишат тази седмица сделката за ресурсите
